Bosanski lonac
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 15 mins
Kategorije jela:
Povrće, Ručak
Tip kuhinje:
Bosanska
Tagovi:
bosanska kuhinja, bosanski lonac
Porcije: 4
Sastojci
- 400 gr teletine
- 400 gr junetine
- 1 kg krompira
- 4 mrkve
- 3 paprike
- 3 paradajza
- 100 gr graška
- 3 glavice luka
- 2 glavice bijelog luka
- 100 ml ulja
- 700 ml vode
- korijen celera
- 1 kašika peršuna isjeckanog
- 1 kašika soli
- 1 kašika začina/ vegete
- 1 kašika crvene slatke paprike
- kašičica bibera
Instrukcije
-
Prvo uzmite meso i isijecite na dijelove, ne na sitne komadiće, već na veće dijelove.
-
U veću šerpu/ lonac stavite ulje, zatim meso. Luk isijecite kako vama odgovara, možete na kolutove ili na sitnije komade. Isijecite bijeli luk i mrkvu. Sve to dodajte mesu u šerpu.
-
Isijecite korijen celera i krompir, zatim celer, krompir, grašak, peršun stavite u šerpu.
-
Ogulite paradajz i isijecite, paprike izrežite na manje dijelove i sve to dodajte u šerpu.
-
Svemu tome dodajte so, vegetu, biber i crvenu papriku.
-
Na kraju dodajte vodu i poklopite.
-
Kuhajte oko 2 sata.