Pizza margarita
Vrijeme pripreme
25 mins
Vrijeme kuhanja
14 mins
Kategorije jela:
Pizza, Ručak, Večera
Tip kuhinje:
Italijanska
Tagovi:
pizza, pizza margarita
Porcije: 5
Kalorije: 699 kcal
Sastojci
- 450 gr pizza tijesta kupljenog ili domaćeg tijesta
- 2 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
- 2 kašičice isjeckanog bijelog luka (2 čehne)
- 1 konzerva paradajza
- 2 prstohvata soli
- 225 gr mocarele isječene na kockice
- malo liski od bosiljka
Instrukcije
-
Uključite rernu na 250 stepeni.
-
U manju tavu dodajte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, zatim dodajte bijeli luk i pržite dok ne dobije svijetlo smeđu boju, oko 20 sekundi.
-
Paradajz iz konzerve izgnječite rukama, zatim dodajte u tavu, začinite sa soli. Smanjite temperaturu i krčkajte nekih 15 tak minuta.
-
Tijesto oblikujte i stavite napleh/ u tepsiju, u koju ste prethodno stavili malo brašna.
-
Pospite pola šolje sosa iz tave preko tijesta, po vrhu stavite mocarelu.
-
Pizzu stavite u peć nekih 4-7 minuta, tijesto treba da bude svijetl osmeđe, a sir rastopljen.
-
Po pizzi pospite liske bosiljka.
Bilješke o receptu
Bijeli luk ne morate dodati.