Ispecite pravo jelo za sebe, prijatelje i porodicu za vrijeme doručka, ručka ili večere uz naš recept za burek i prepustite se čaroliji ove raskošno mekane pite s predivnim sirom i maslacem.
- 12 listova gotove jufki
- 300 gr fete
- 7 kašika otopljenog maslaca (100 gr)
- 200 gr pavlake
- 3 jaja
- 1 žumance
- 1/2 šolje + dvije kašike mlijeka
- 2 kašičice sjemenki crnog kima
-
U posudu izmrvite feta sir.
-
U posebnoj zdjeli umutite 3 jaja.
-
U posudu sa feta sirom dodajte jaja i pavlaku i sve promiješajte. Dodajte mlijeko i sve sjedinite.
-
Otopite maslac u maloj posudi pogodnoj za mikrovalnu ili u tavi na laganoj vatri na peći.
-
Četkicom premažite posudu za pečenje otopljenim maslacem.
-
Na dno stavite dva lista jufke i na svaki četkicom dodajte otopljeni maslac.
-
Sada ćemo uzeti 4 lista jufke i zgužvati ih po dužoj strani i dodati ih u posudu za pečenje, jednu do druge, prskajući ih rastopljenim maslacem četkom za tijesto ili kašikom.
-
Dodajte pola smjese sir-pavlaka-mlijeko.
-
Na vrh dodajte 4 zgužvana lista jufke i dodajte rastopljeni maslac.
-
Ulijte drugu polovinu smjese sir-pavlaka-mlijeko.
-
Na vrh dodajte 2 preostala lista jufke i na svaki stavite otopljenog maslaca.
-
Pomiješajte žumance sa 2 kašike mlijeka i ovom smjesom prelijte burek. Pospite sjemenke nigele
-
Pecite burek u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni 50-60 minuta dok ne porumeni.
-
Kad je gotovo, ostavite da odstoji 5 minuta, narežite i uživajte!