Mediteransko pecivo

  • on April 1, 2021
  • Likes!
Mediteransko pecivo
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 

Brzo, lagano i ukusno domaće pecivo u pizza stilu za manje od trideset minuta! Jednostavno promijenite preljev prema vašim željama!

Kategorije jela: Peciva, Pizza
Tip kuhinje: Mediteranska kuhinja
Tagovi: mediteranska jela recepti, mediteranska peciva recepti, mediteranska pizza recepti, peciva recepti, pizza recepti, tijesto za pizzu recepti
Porcije: 4
Kalorije: 662 kcal
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 177 ml tople vode (3/4 šolje)
  • 1 kašičica aktivnog suhog kvasca
  • 1 i ½ kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 306 gr višenamjenskog brašna (2 i ¼ šolje brašna)
  • pola kašičice soli
Pizza
  • 226 gr mocarele izrezane na tanje krugove
  • pola šolje sušenog paradajza u maslinovom ulju
  • 1/4 šolje crnih maslina
  • 170 gr izdrobljenog feta sira
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašika isjeckanog svježeg peršuna (opcionalno)
  • 1 veće jaje
  • 1 kašika vode
Instrukcije
Tijesto
  1. Napunite metalnu posudu toplom vodom iz česme i ostavite sa strane nekoliko minuta. To će temperirati posudu i osigurati da se kvasac pravilno aktivira. Dok čekate da se posuda ugrije, zagrijte pećnicu na 250 stepeni.

  2. Izlijte toplu vodu iz posude i posudu posušite. Dodajte toplu vodu iz slavine (177 ml) i kvasac. Gumenom lopaticom lagano umiješajte kvasac u vodu, ne duže od 5-10 sekundi. Odložite i pustite da se kvasac mjehuri i pjeni najmanje 3 minute.

  3. Prosijte zajedno 2 šolje brašna, soli i šećera.

  4. Dodajte maslinovo ulje u smjesu kvasca i vode. Miješajte nekoliko sekundi. Ulijte cijelu smjesu brašna i miješajte gumenom lopaticom dok se tekućina ne upije.

  5. Pospite čistu ploču s malo brašna i ispraznite tijesto. Mijesite tijesto zajedno 4-5 minuta dok se ne stvori lopta od tijesta. Vratite tijesto nazad u metalnu posudu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i postavite posudu na vrh pećnice za zagrijavanje. ( Toplina će pomoći tijestu da se stegne.) Neka tijesto odstoji pet minuta.

Pizza
  1. Lagano podmažite dva mala pleha za pečenje ili posude za pizzu s neprianjajućim sprejem za kuhanje i ostavite sa strane.

  2. Kad je tijesto spremno, lagano pobrašnite ravnu površinu, a pobrašnjenim valjkom zarolajte polovicu tijesta u pravougaoni oblik veličine vaše posude. Stavite tijesto na pleh i gurnite tijesto u kutove i prema stranama. To ne mora biti savršeno okruglo ili pravougaono. Samo pripazite da je tijesto ravnomjerno spljošteno. (Ponovite s drugom polovicom tijesta na drugom plehu ili posudi za pizzu.)

  3. Umutite jaje i kašiku vode zajedno. Četkicom umočite u smjesu, a onda premažite krajeve kore.

  4. Mozarelu ravnomjerno rasporedite po tijestu. Izbjegavajte stavljanje sira na krajeve premazane jajima.

  5. Na vrh svake pizze stavite sušeni paradajz, zatim crne masline, a zatim feta sir.

  6. Pospite bosiljkom i origanom.

  7. Pecite 10 minuta. Izvadite iz pećnice. Ako ga koristite, ukrasite nasjeckanim peršinom. Poslužite odmah. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..