Marinara je savršen primjer jednostavnosti napuljske pizze, bez sira, bez dodataka, samo jako dobri okusi koji super funkcioniraju zajedno!
- 200 gr tijesta za pizzu
- 2-3 kašike paradajz sosa
- prstohvat origana
- nekoliko grančica svježeg origana
- 4 čehne bijelog luka
- ½ kašike čili pahuljica
- ½ šolje maslinovog ulja extra djevičanskog
- 2 kašike biljnog ulja
-
Uključite rernu na 250 stepeni.
-
Nasjeckajte bijeli luk i dodajte u malu tavu zajedno sa suncokretovim uljem i čili pahuljicama. Lagano zagrijte ulje i pržite dok bijeli luk ne omekša, ali ne porumeni – oko 5 minuta.
-
Zatim sklonite s vatre i dodajte maslinovo ulje. Ostavite da se ulije i ohladi 20 minuta prije nego što prođe kroz sito.
-
Razvaljajte kuglu od tijesta u posudi u kojoj ćete peći pizzu i prelijte paradajz sosom. Prelijte s jednom kašičicom smjese od ulja, stavite u pećnicu i pecite između 60-90 sekundi. (Ovoliko vremena vam je potrebno samo ako je pećnica dovoljno zagrijana za pizzu, naravno može to trajati i duže u zavisnosti od pećnice i vremena kad ste uključili).
-
Kako budete vadili pizzu iz pećnice odmah posipajte origano i ponovo pospite smjesom od ulja i bijelog luka, prije ukrašavanja svježim lišćem origana. Uživajte!