Tradicionalno tursko pecivo sa ukusnim nadjevom od feta sira i špinata.
- 2 i po šolje brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 3/4 šolje tople vode – 177 ml
- 1/4 šolje maslinovog ulja – 60 ml – 3 kašike
- 10 šolja špinata izrezanog
- pola luka fino isjeckanog
- 1 čehna bijelog luka
- 1 šolja mocarele naerendane
- 1 šolja feta sira
- 1 jaje
- 1 limun
- 1 kašika peršuna izrezanog
-
Dodajte brašno, so i šećer u veliku zdjelu. Možete korisititi samostojeći mikser sa nastavkom za tijesto ili to možete učiniti ručno. Miksajte na laganoj brzini 20 sekundi da se sjedini. Dodajte toplu vodu i ulje i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
-
Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se odmori 20 minuta.
-
Dodajte špinat, luk, bijeli luk, mocarellu, feta sir i jaje u veliku zdjelu i dobro promiješajte da se sjedini.
-
Tijesto prerežite na 4 ravnomjerna dijela. Svaki razvaljajte u kuglu, a zatim razvaljajte u veliki pravougaonik veličine otprilike oko 30 cm x 20 cm.
-
Na jednu polovicu dodajte 1/4 mješavine špinata i sira, a zatim prstima utapkajte s malo vode oko fila. Preklopite drugu polovicu preko smjese pa stisnite stranice da se zapečate. Viljuškom probodite rupe na vrhu.
-
Vruću tavu premažite maslinovim uljem i stavite Gozleme na vrh. Pecite sa svake strane 3-4 minute dok se ne pojave zlatne mrlje.
-
Skinute, izrežite na 6 komada. Prije posluživanja pokapajte limunom i pospite peršunom. Uživajte!