Gözleme

  • on March 28, 2022
  • Likes!
Gözleme
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
40 mins
 

Tradicionalno tursko pecivo sa ukusnim nadjevom od feta sira i špinata.

Kategorije jela: Doručak, Peciva, Ručak
Tip kuhinje: Turska kuhinja
Tagovi: gozleme recepti, peciva recepti, ramazanski recepti, spinat recepti, turski recepti
Porcije: 4
Kalorije: 410 kcal
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 2 i po šolje brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 3/4 šolje tople vode – 177 ml
  • 1/4 šolje maslinovog ulja – 60 ml – 3 kašike
Nadjev
  • 10 šolja špinata izrezanog
  • pola luka fino isjeckanog
  • 1 čehna bijelog luka
  • 1 šolja mocarele naerendane
  • 1 šolja feta sira
  • 1 jaje
  • 1 limun
  • 1 kašika peršuna izrezanog
Instrukcije
Tijesto
  1. Dodajte brašno, so i šećer u veliku zdjelu. Možete korisititi samostojeći mikser sa nastavkom za tijesto ili to možete učiniti ručno. Miksajte na laganoj brzini 20 sekundi da se sjedini. Dodajte toplu vodu i ulje i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

  2. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se odmori 20 minuta.

Nadjev
  1. Dodajte špinat, luk, bijeli luk, mocarellu, feta sir i jaje u veliku zdjelu i dobro promiješajte da se sjedini.

  2. Tijesto prerežite na 4 ravnomjerna dijela. Svaki razvaljajte u kuglu, a zatim razvaljajte u veliki pravougaonik veličine otprilike oko 30 cm x 20 cm.

  3. Na jednu polovicu dodajte 1/4 mješavine špinata i sira, a zatim prstima utapkajte s malo vode oko fila. Preklopite drugu polovicu preko smjese pa stisnite stranice da se zapečate. Viljuškom probodite rupe na vrhu.

  4. Vruću tavu premažite maslinovim uljem i stavite Gozleme na vrh. Pecite sa svake strane 3-4 minute dok se ne pojave zlatne mrlje.

  5. Skinute, izrežite na 6 komada. Prije posluživanja pokapajte limunom i pospite peršunom. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..