Svježe pečeni ćurosi, obloženi šećerom i cimetom savršen su i lagan dezert za ove ljetne dane!
- 1 šolja vode
- 1/3 šolje neslanog maslaca izrezanog na kockice – 43gr
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 1 šolja višenamjenskog brašna
- 2 veća jaja
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
- ulje
- pola šolje šećera
- 1 kašičica cimeta
-
Stavite silikonsku prostirku za pečenje na lim za pečenje i poprskajte uljem.
-
U srednjem loncu/šerpi dodajte vodu, maslac, šećer i so. Zakuhajte na srednje jakoj vatri.
-
Zatim smanjite vatru na srednje nisku i dodajte brašno u lonac/šerpu. Neprestano miješajući gumenom lopaticom kuhajte dok se tijesto ne sjedini i ne bude glatko.
-
Maknite s vatre i premjestite tijesto u posudu. Ostavite da se hladi 4 minute.
-
Dodajte jaja i ekstrakt vanilije u posudu sa tijestom i miješajte mikserom dok se tijesto ne sjedini. Smjesa će izgledati kao ljepljivi pire krompir. Rukama stisnite grudvice u lopticu i premjestite ih u veliku vrećicu s velikim vrhom u obliku zvijezde – onu vrećicu za kolače.
-
Istiskajte vrećicu lagano na podmazanu prostirku za pečenje, otprilike ćurosi trebaju biti oko 7 cm, odrežite kraj makazama.
-
Zatim stavite ćurose u frižider oko 1 sat.
-
Pažljivo premjestite ćurose lopaticom za kolačiće u košaru AirFrayera, ostavljajući malo prostora između ćurosa. Pošpricajte ih uljem. Ovisno o veličini vašeg AirFrayera, morate ih pržiti u serijama.
-
Pržite na 190 stepeni 10-12 minuta dok ne porumene.
-
U plitkoj posudi pomiješajte šećer i cimet.
-
Pečene ćurose odmah prebacite u zdjelu sa šećernom smjesom i uvaljajte ih da se premažu šećerom i cimetom. Poslužite toplo s Nutellom ili čokoladnim umakom. Uživajte!