Recept za pizzu s niskim udjelom ugljikohidrata u kojoj će uživati cijela porodica!
- 1 konzerva isjeckanog paradajza iscijeđenog (oko 410 gr)
- 550 gr kobasica
- 4 kašičice maslinovog ulja
- ½ kašičice origana
- so
- biber
- 340 gr svježih gljiva opranih i izrezanih
- 1 i po šolja naerendane mocarele
- 15 listova sudžuke prerezanih na pola
-
Uključite pećnicu na 200 stepeni.
-
Poprskajte staklenu vatrostalnu posudu ili običnu tepsiju podmažite s neprianjajućim sprejem ili maslinovim uljem.
-
Paradajz ulijte u cjedilo stavljeno u sudoper i isperite hladnom vodom. Pustite da se iscijedi minutu ili dvije, a zatim ih rasporedite na papirnate ručnike da se osuše (ili osušite drugim papirnatim ručnikom na vrhu.)
-
Dok se paradajz suši, zagrijte 2 kašičice maslinovog ulja u velikoj tavi koja se ne lijepi, istisnite kobasicu iz crijeva i pržite je na srednje jakoj vatri dok lijepo ne porumeni, razbijajući je dok se prži.
-
Dok se kobasica prži, operite gljive, osušite ih i narežite na debele komade.
-
Kad je kobasica gotova, sloj kobasice stavite na dnu tepsije, a ocijeđeni paradajz rasporedite po vrhu kobasice.
-
Začinite sušenim origanom, soli i biberom.
-
Po potrebi isperite tavu, a zatim zagrijte ostale 2 kašičice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Kad je tava vruća, dodajte gljive i pržite uz miješanje nekoliko puta dok se ne pusti sva tekućina i gljive počnu biti smeđe.
-
Stavite gljive preko smjese kobasica i paradajza.
-
Pospite ribanu mocarelu po vrhu tepsije i položite komade sudžuke na vrh sira, ravnomjerno ih raspoređujući tako da je cijeli vrh prekriven njima
-
Pecite oko 25 minuta, ili dok se sir ne otopi i ne počne biti smeđe boje. Poslužite vruće. Uživajte!