Hrskava piletina sa medom i soja sosom

  • on January 3, 2023
  • Likes!
Hrskava piletina sa medom i soja sosom
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Hrskavu piletinu prekrivenu slatkim preljevom od soja sosa i meda možete poslužiti uz rižu ili bilo koji drugi prilog!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Kineska kuhinja
Tagovi: hrskava piletina recepti, kineska kuhinja recepti, kineski recepti, piletina recepti, piletina sa medom recepti, piletina soja sos recepti, rucak recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Kalorije: 378 kcal
Autor: admin
Sastojci
Sos
  • pola šolje meda
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike vode
  • 1/4 kašičice susamovog ulja
  • 1 kašika jabukovog ili rižinog sirćeta
  • 1 kašika kukuruznog škroba
  • 1 kašika vode
Piletina
  • 3 komada većih pilećih fileta izrezanih na veće zalogaje
  • 1 i po šolja brašna
  • 1 kašičica čilija u prahu
  • 1 kašičica kumina
  • pola kašičice korijandera
  • pola kašičice luka u prahu
  • 1 i po šolja mlaćenica
  • ulje za prženje
Instrukcije
  1. Ulijte ulje u veliku dublju tavu. Pustite da se ulje zagrije dok pripremate sos i ostale sastojke.

Sos
  1. U šerpicu na srednjoj vatri dodajte med, soja sos, dvije kašike vode, susamovo ulje, i sirće. Umutite i pustite da provri.

  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob i vodu. Staviti sa strane. Nakon što sos provri, polako dodajte mješavinu kukuruznog škroba, miješajući. Ponovno pustite da provri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se kuha 10 minuta.

  3. Ako vam se čini da sos postaje pregust (dok pržite piletinu), dodajte vodu, kašiku po kašiku, da se razrijedi.

Piletina
  1. Dodajte brašno, čili u prahu, kumin, korijander i luk u prahu u zdjelu. Promiješajte viljuškom da se sjedini. U odvojenu posudu stavite mlaćenicu.

  2. Uvaljajte piletinu u brašno, zatim u mlaćenicu i zatim nazad u brašno. Premazanu piletinu stavite na zagrijano ulje i pecite oko 5-7 minuta, po potrebi okrećući piletinu.

  3. Pečenu piletinu stavite na tanjir obložen papirnatim ručnikom. Nastavite pržiti preostalu piletinu u serijama dok ne bude gotova.

  4. Pomiješajte svu piletinu u veliku zdjelu. Prelijte vrućim, prethodno napravljenim, sosom od meda i lagano miješajte dok se svi komadi piletine ne prekriju. Poslužite s kuhanom rižom i narezanim mladim lukom. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..