Hrskavu piletinu prekrivenu slatkim preljevom od soja sosa i meda možete poslužiti uz rižu ili bilo koji drugi prilog!
- pola šolje meda
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike vode
- 1/4 kašičice susamovog ulja
- 1 kašika jabukovog ili rižinog sirćeta
- 1 kašika kukuruznog škroba
- 1 kašika vode
- 3 komada većih pilećih fileta izrezanih na veće zalogaje
- 1 i po šolja brašna
- 1 kašičica čilija u prahu
- 1 kašičica kumina
- pola kašičice korijandera
- pola kašičice luka u prahu
- 1 i po šolja mlaćenica
- ulje za prženje
-
Ulijte ulje u veliku dublju tavu. Pustite da se ulje zagrije dok pripremate sos i ostale sastojke.
-
U šerpicu na srednjoj vatri dodajte med, soja sos, dvije kašike vode, susamovo ulje, i sirće. Umutite i pustite da provri.
-
U posebnoj zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob i vodu. Staviti sa strane. Nakon što sos provri, polako dodajte mješavinu kukuruznog škroba, miješajući. Ponovno pustite da provri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se kuha 10 minuta.
-
Ako vam se čini da sos postaje pregust (dok pržite piletinu), dodajte vodu, kašiku po kašiku, da se razrijedi.
-
Dodajte brašno, čili u prahu, kumin, korijander i luk u prahu u zdjelu. Promiješajte viljuškom da se sjedini. U odvojenu posudu stavite mlaćenicu.
-
Uvaljajte piletinu u brašno, zatim u mlaćenicu i zatim nazad u brašno. Premazanu piletinu stavite na zagrijano ulje i pecite oko 5-7 minuta, po potrebi okrećući piletinu.
-
Pečenu piletinu stavite na tanjir obložen papirnatim ručnikom. Nastavite pržiti preostalu piletinu u serijama dok ne bude gotova.
-
Pomiješajte svu piletinu u veliku zdjelu. Prelijte vrućim, prethodno napravljenim, sosom od meda i lagano miješajte dok se svi komadi piletine ne prekriju. Poslužite s kuhanom rižom i narezanim mladim lukom. Uživajte!