Masala Puri je ukusan indijski doručak, tačnije pecivo puno sira i začinskog bilja.
- 1 šolja višenamjenskog brašna
- 1/4 šolje integralnog pšeničnog brašna – 34 gr
- 2 kašike semolina brašna
- pola šolje naribanog sira
- pola šolje zrnatog sira
- 2 kašičice bijelog luka u prahu
- 2 kašičice italijanske mješavine začina
- 2 kašike isjeckanih listova korijandera
- 2 kašičice rafniranog ulja
- so
- biber
- 2 šolje rafiniranog ulja – za prženje
- 1/3 šolje mlake vode – 79 ml
-
U zdjelu prosijte oba brašna, umiješajte sir, zrnati sir, bijeli luk u prahu, ulje i preostalo začinsko bilje.
-
Utrljajte smjesu između dlanova da dobijete teksturu poput prezle.
-
Mekano i glatko tijesto povežite s malo mlake vode. Tijesto treba biti vlažno, čvrsto, ali ne ljepljivo.
-
Mijesite tijesto 3-5 minuta. Zatim pokrijte krpom i ostavite u frižideru 10-15 minuta.
-
Zagrijte ulje u dubokoj tavi. Od tijesta pravite male kuglice jednake veličine. Oklagijom, s nekoliko kapi ulja, oblikujte kuglice tijesta u ne baš tanke krugove.
-
U vruće ulje dodavati jedno po jedno pecivo, trebalo bi vrlo brzo da se napušu i to je znak da se ulje dovoljno zagrijalo.
-
Kada donja strana postane zlatna, okrenite pecivo i pržite lagano pritiskajući kašikom kružnim pokretima, pržite pecivo do zlatno smeđe boje.
-
Izvadite pecivo u tanjir obložen papirnatim ubrusom kako biste uklonili višak ulja, sva peciva ispecite na ovaj način.
-
Puri možete poslužiti toplo uz kisele krastavice, uz neki namaz ili šoljicu čaja/kafe. Uživajte!