- 907 gr govedine (goveđi vrat)
- 2 šolje crvenog luka isjeckanog
- 3 čehne bijelog luka isjeckanog
- 2 kašike sićeta od bijelog vina
- 2 kašike balsamika
- 80 gr paradajz sosa
- 1 šolja goveđeg temeljca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica crnog bibera
- pola kašičice tamjana
- 2 kašičice isjeckanog peršuna
- 1-2 kašike kukuruznog škroba ili brašna
- 80 ml vode
-
U manju posudu stavite paradajz sos, goveđi temeljac, bijeli luk, tamjan, balsamiko i sirće. Izmiješajte sve to.
-
Skinite sav loj na mesu ako ga ima. Posolite meso i pobiberite sa svake strane.
-
U lonac stavite šolju isjeckanog crvenog luka, pola napravljenog sosa prelijte preko luka. Stavite meso na isjeckani luk, preostalu šolju luka stavite na meso i pola sosa. Vodu stavite takođe.
-
Poklopite i kuhajte 4 do 5 sati na visokoj temperaturi. Vrije kuhanja zavisi od mesa.
-
Za sos: U posudu stavite 1 kašiku kukuruznog škroba ili namjenskog brašna, 1 šolju sosa iz šerpe sa mesom. Kuhajte na niskoj temperaturi, miješajući povremeno dok sos ne bude rjeđi.
-
Servirajte meso i luk iz šerpe sa sosom preko krompir pirea. Začinite sa malo peršuna.
Najbolje je koristiti goveđi vrat za ovo jelo.
Ako želite prvo možete izrezati luk i propržiti ga na ulju ili puteru kako bi se karamelizirao. Takođe možete prvo propržiti meso, pa ga nakon toga staviti u lonac, u tom slučaju vrijeme kuhanja će biti manje.