Goveđi vrat sa lukom u loncu

  • on November 7, 2020
  • Likes!
Goveđi vrat sa lukom u loncu
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
4 hrs
Ukupno vrijeme
4 hrs 15 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: govedji vrat
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 907 gr govedine (goveđi vrat)
  • 2 šolje crvenog luka isjeckanog
  • 3 čehne bijelog luka isjeckanog
  • 2 kašike sićeta od bijelog vina
  • 2 kašike balsamika
  • 80 gr paradajz sosa
  • 1 šolja goveđeg temeljca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica crnog bibera
  • pola kašičice tamjana
  • 2 kašičice isjeckanog peršuna
  • 1-2 kašike kukuruznog škroba ili brašna
  • 80 ml vode
Instrukcije
  1. U manju posudu stavite paradajz sos, goveđi temeljac, bijeli luk, tamjan, balsamiko i sirće. Izmiješajte sve to.

  2. Skinite sav loj na mesu ako ga ima. Posolite meso i pobiberite sa svake strane.

  3. U lonac stavite šolju isjeckanog crvenog luka, pola napravljenog sosa prelijte preko luka. Stavite meso na isjeckani luk, preostalu šolju luka stavite na meso i pola sosa. Vodu stavite takođe.

  4. Poklopite i kuhajte 4 do 5 sati na visokoj temperaturi. Vrije kuhanja zavisi od mesa.

  5. Za sos: U posudu stavite 1 kašiku kukuruznog škroba ili namjenskog brašna, 1 šolju sosa iz šerpe sa mesom. Kuhajte na niskoj temperaturi, miješajući povremeno dok sos ne bude rjeđi.

  6. Servirajte meso i luk iz šerpe sa sosom preko krompir pirea. Začinite sa malo peršuna.

Bilješke o receptu

Najbolje je koristiti goveđi vrat za ovo jelo. 

Ako želite prvo možete izrezati luk i propržiti ga na ulju ili puteru kako bi se karamelizirao. Takođe možete prvo propržiti meso, pa ga nakon toga staviti u lonac, u tom slučaju vrijeme kuhanja će biti manje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..