Doner kebab je turski recept za kebab koji je zdrav, sočan i prepun egzotičnih okusa iz lagane marinade. Ovaj recept za doner kebab izvrstan je za pripremu obroka, pripremu ručka/večere, zabavu …
- 907 gr otkoštenih pilećih karabataka presječenih na pola
- pola šolje grčkog jogurta
- 60 ml maslinovog ulja 1/4 šolje
- 2 kašike paradajz paste
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kašika balzamika
- 2 kašičice kumina, dimljene paprike, korijandera svaki po 2 kašičice
- 1 i po kašičica bijelog luka u prahu, luka u prahu, čilija u prahu, soli i origana svaki po 1 i po kašičica
- pola kašičice cimeta, kajenske paprike i bibera svaki po pola kašičice
- 1 šolja grčkog jogurta
- 2 čehne bijelog luka usitnjene
- 2 kašike soka od limuna
- 2 kašike fino isjeckanog peršuna
- 1 kašika fino isjeckane mente
- pola kašičice soli
- 1/4 kašičice cimeta, korijandera i bibera
- somun/tortilja ugrijani
- 1 humus
- fino izrezana zelena salata ili ajsberg
- cherry paradajz prerezan na pola (nekoliko) ili Roma paradajz na četvrt
- 1 krastavica izrezana
- 1 crveni luk isjeckan
- 1 naerendana mrkva ili spiralizirana
- čili sos ili srirača sos
- riža – ako želite da servirate uz doner (opcionalno)
-
Pomiješajte sve sastojke iz kategorije Marinada u velikoj zdjeli. Dodajte piletinu i promiješajte dobro tako da ona bude potopljena u marinadi. Pokrijte i ostavite tako 8-24 sata.
-
Pomiješajte sve sastojke iz kategorije Sos zajedno u zdjeli srednje veličine. Ovo možete napraviti i unaprijed kad budete spremali i marinadu i piletinu pa ohladiti dok ne budete bili spremni da koristite.
-
Uzmite štapiće i stavite komade piletine na štapiće, svaki komad piletine treba da bude jedan do drugog. Ako vam je piletina prevelika za štapić, koristite dva.
-
Uključite gril na srednju temperaturu ili spremite tavu za grijanje. Podmažite gril/tavu.
-
Kad se zagrijalo dodajte kebabe i grilujte nekih 4-5 minuta bez pomjeranja. Zatim okrenite kebabe i isto ponovite sa drugom stranom. Kad se piletina dobro ispržila/grilovala sa svih strana, sklonite je i ostavite je 5 minuta da miruje. U međuvremenu dodajte hljeb/toritlje na gril kako bi se ugrijale.
-
Ako nemate gril, a ni tavu, onda uključite rernu na 200 stepeni i pustite da se zagrije. Stavite foliju u posudu. Idealno bi bilo kad bi koristili neku tepsiju, pa da ražnjiće možete stavite na tepsiju, ali tako da oni ne dodiruju dno, već da štapići stoje na vrhu gore, od jednog kraja do drugog.
-
Pecite 30 tak minuta, zatim ih preokrenite i pecite još nekih 15-20 minuta. Izvadite ih i ostavite 5-10 minuta.
-
Kad je meso konačno gotovo, uspravite ražnjiće tako da vrh/dno držite u ruci i nožem sijecite meso.
-
Uzmite ugrijani somun/tortilje i premažite humusom, zatim stavite isjeckanu salatu, paradajz, krastavicu, crveni luk, meso i sos. Pospite malo ljutog ili srirača sosa, ali samo malo. Dobili ste doner kebab.
-
Naravno vi kad završite sa rezanjem mesa, možete u zdjelu stavite sve već napravljene sastojke (povrće, sos, meso) i sve pomiješati pa staviti na pecivo.