Ovo ukusno marokansko jelo sastoji se od piletine koja se savršeno poslužuje s kus-kusom.
- 6 kašika brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 veliki luk isjeckan
- naerendana korica limuna
- sok od jednog limuna
- 2 šolje pilećeg temeljca
- isjeckane stabljike od hrpe peršuna i korijandera
- 1 limun narezan
- 1 kašičica kurkume
- prstohvat šafrana
- 170 gr maslina
- so
- biber
- 6 komada karabataka s kostima i kožom
- 6 čehni bijelog luka isjeckanog
- 2 kašičice kumina
- 2 kašičice mljevenog đumbira
- 1 kašičica slatke paprike
- pola kašičice bibera
-
U velikoj posudi pomiješajte bijeli luk, koricu limuna, limunov sok, ostatke limuna, kumin, đumbir, papriku, so i biber, te ulje. Dodajte piletinu. Sve pomiješajte, poklopite i ostavite da se marinira od 20 minuta do 8 sati (što duže to bolje).
-
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.
-
Zagrijte temeljac, dodajte šafran i ostavite sa strane.
-
Izvadite piletinu iz marinade i posušite je, pomalo tapkajući ubrusom. Uklonite ostatke limuna i bacite. Ostavite marinadu sa strane.
-
Lagano premažite piletinu u 4 kašike brašna. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Stavite piletinu kožom prema dole u tavu. Pecite 4-5 minuta sa svake strane, ili dok ne porumeni. Izvadite piletinu iz tave i ostavite je sa strane.
-
Dodajte luk i kuhajte 4-5 minuta ili dok ne omekša. Pospite s 2 kašike brašna. Dodajte ostatke marinade, temeljac i masline
-
Dodajte stabljike peršuna, kriške limuna i korijander, kurkumu te malo soli i bibera. Zakuhajte na jakoj vatri, potom stavite piletinu u tavu i pecite 25-30 minuta. (Pecite u tavi koja je podložna za pečenje ili sve prebacite u tepsiju i zapecite).
-
Izbacite bilje i poslužite. Uživajte!