Marokanska piletina

  • on May 13, 2022
  • Likes!
Marokanska piletina
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 5 mins
 

Ovo ukusno marokansko jelo sastoji se od piletine koja se savršeno poslužuje s kus-kusom.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Afrička, Marokanska kuhinja
Tagovi: africki recepti, karabataci recepti, marokanski recepti, piletina recepti, rucak recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Kalorije: 365 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki luk isjeckan
  • naerendana korica limuna
  • sok od jednog limuna
  • 2 šolje pilećeg temeljca
  • isjeckane stabljike od hrpe peršuna i korijandera
  • 1 limun narezan
  • 1 kašičica kurkume
  • prstohvat šafrana
  • 170 gr maslina
  • so
  • biber
  • 6 komada karabataka s kostima i kožom
Marinada
  • 6 čehni bijelog luka isjeckanog
  • 2 kašičice kumina
  • 2 kašičice mljevenog đumbira
  • 1 kašičica slatke paprike
  • pola kašičice bibera
Instrukcije
Marinada
  1. U velikoj posudi pomiješajte bijeli luk, koricu limuna, limunov sok, ostatke limuna, kumin, đumbir, papriku, so i biber, te ulje. Dodajte piletinu. Sve pomiješajte, poklopite i ostavite da se marinira od 20 minuta do 8 sati (što duže to bolje).

Pečenje
  1. Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.

  2. Zagrijte temeljac, dodajte šafran i ostavite sa strane.

  3. Izvadite piletinu iz marinade i posušite je, pomalo tapkajući ubrusom. Uklonite ostatke limuna i bacite. Ostavite marinadu sa strane.

  4. Lagano premažite piletinu u 4 kašike brašna. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Stavite piletinu kožom prema dole u tavu. Pecite 4-5 minuta sa svake strane, ili dok ne porumeni. Izvadite piletinu iz tave i ostavite je sa strane.

  5. Dodajte luk i kuhajte 4-5 minuta ili dok ne omekša. Pospite s 2 kašike brašna. Dodajte ostatke marinade, temeljac i masline

  6. Dodajte stabljike peršuna, kriške limuna i korijander, kurkumu te malo soli i bibera. Zakuhajte na jakoj vatri, potom stavite piletinu u tavu i pecite 25-30 minuta. (Pecite u tavi koja je podložna za pečenje ili sve prebacite u tepsiju i zapecite).

  7. Izbacite bilje i poslužite. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..