Pečena mrkva sa medom i bijelim lukom

  • on April 4, 2022
  • Likes!
Pečena mrkva sa medom i bijelim lukom
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Lagana, jednostavna, predivno ukusna, glazirana pečena mrkva pripremljena s najnevjerojatnijim maslacem sa bijelim lukom i slatkim umakom od meda.

Kategorije jela: Povrće, Prilog, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: bijeli luk recepti, glazirana mrkva recepti, mrkva recepti, pecena mrkva recepti, povrce recepti, prilog recepti, vecera recepti, zdravi recepti
Porcije: 6
Kalorije: 170 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 907 gr mrkve izrezane po želji
  • 5 kašika maslaca
  • 4 čehna bijelog luka sitno isjeckana
  • 2 kašike meda
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • svježi peršun izrezan
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni.

  2. Pleh ili tepsiju namastite sprejom za kuhanje ili uljem i ostavite sa strane.

  3. Narežite mrkvu i ostavite sa strane.

  4. Otopite maslac na srednjoj vatri u velikoj neljepljivoj tavi.

  5. Dodajte bijeli luk i propžite 3 minute ili dok lagano ne porumeni, često miješajući. Pazite da ne zagori.

  6. Zatim maknite s vatre i dodajte med, miješajte dok se dobro ne sjedini.

  7. Mrkvu s pripremljenim umakom ubacite u tavu ili prelijte umak preko mrkve u zdjeli. Začinite solju i biberom, te miješajte dok se dobro ne sjedini.

  8. Prebacite mrkvu na prethodno pripremljen pleh ili tepsiju.

  9. Složite u jedan sloj i pecite 22 do 25 minuta, odnosno dok mrkva ne porumeni i omekša.

  10. Izvadite iz pećnice i prebacite na tanjir za posluživanje. Probajte i prilagodite začine vašem ukusu. Ukrasite svježim nasjeckanim peršunom. Poslužite i uživajte!

Kategorije:
Povrće · Prilog · Večera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..