Pita od paradajza je ukusno niskokalorično jelo, savršeno je za ručak ili večeru.
- 4 paradajza izrezana na krugove
- 1-2 kašičice soli
- 1 kašika putera
- pola šolje isjeckanog luka
- 1 čehno bijelog luka isjeckanog
- pola kašičice crnog bibera
- 2 kašike svježe isjeckanog origana
- 6-7 liski bosiljka isjeckanih
- 2 šolje mocarele naerendane plus još za po vrhu
- 2 umućena jaja
-
Izrežite paradajz i poredajte po tanjiru. Pospite sa malo soli i ostavite da tako stoji nekih 10-20 minuta.
-
Otopite puter u manjoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i bijeli luk i pržite dok luk ne smekša, nekih 8 minuta otpilike. Premjestite luk u srednju posudu (zdjelu).
-
Dodajte sir, jaja, začine i biber u posudu. Promiješajte sve. Uključite rernu na 200 stepeni.
-
Upijte vodu sa paradajza ubrusom. Zatim paradajz stavite u pripremljenu podmazanu posudu. Pospite 1/4 šolje smjese sa sirom. Ponavljajte tako dok sve ne iskoristite, zadnji na kraju treba da bude paradajz. Na kraju po vrhu pospite mocarela sirom.
-
Pecite na 200 stepeni nekih 30-40 minuta. Pustite da odstoji 5-7 minuta prije serviranja.