Domaći sok od jabuke

  • on May 17, 2021
  • Likes!
Domaći sok od jabuke
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Domaći sokovi od jabuka mnogo su korisniji od gaziranih preslatkih sokova od jabuka koji se nalaze na tržištu. Iako je nepasteriziran, domaći sok od jabuke prepun je antioksidansa i vitamina C. Jedna čaša soka od jabuke može pomoći u jačanju imuniteta.

Kategorije jela: Piće
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: domaci sok od jabuke recepti, domaci sok recepti, pice recepti, sok od jabuke recepti, sok recepti
Porcije: 1 tegla
Autor: admin
Sastojci
  • 8-10 jabuka
  • 2 kašičice cimeta – opcionalno
  • voda
Instrukcije
  1. Jabuke temeljito očistite pod mlazom vode, ali ne uklanjajte koru, jer se iz kore može izvući mnogo hranjivih sastojaka.

  2. Narežite svaku jabuku na 12-15 komadića i izvadite sjemenke.

  3. U veliku šerpu stavite jabuke i dovoljno vode da pokrije oko polovice jabuka.

  4. Polako zagrijte vodu i pustite da lagano vri. To bi trebalo dovesti do toga da se jabuke počnu razgrađivati.

  5. Povremeno zgnječite jabuke da biste ubrzali postupak.

  6. Dobijenu smjesu od jabuka postepeno procijedite kroz cjedilo u staklenku ili bilo koju drugu posudu. Pritisnite smjesu da izvučete što više soka. Ne bacajte smjesu jer se od njih može napraviti umak od jabuka.

  7. Za vrlo tanku konzistenciju, sok od jabuke možete dalje filtrirati kroz filtere za gazu ili kafu, iako mnogi ljudi vole malo više pulpe u svom soku.

  8. Nakon što dobijete konačni proizvod, možete dodati cimet za okus.

  9. Ohladite sok, poslužite i uživajte!

Bilješke o receptu

Ako smatrate da je okus prejak, možete dodati malo vode da ga razrijedite prema vašem ukusu. Budući da domaćem soku od jabuke nedostaje pasterizacije, pobrinite se da ga stavite u frižider i potrošite u roku od sedmice dana.

Kategorije:
Piće · Voće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..