Domaći sokovi od jabuka mnogo su korisniji od gaziranih preslatkih sokova od jabuka koji se nalaze na tržištu. Iako je nepasteriziran, domaći sok od jabuke prepun je antioksidansa i vitamina C. Jedna čaša soka od jabuke može pomoći u jačanju imuniteta.
- 8-10 jabuka
- 2 kašičice cimeta – opcionalno
- voda
-
Jabuke temeljito očistite pod mlazom vode, ali ne uklanjajte koru, jer se iz kore može izvući mnogo hranjivih sastojaka.
-
Narežite svaku jabuku na 12-15 komadića i izvadite sjemenke.
-
U veliku šerpu stavite jabuke i dovoljno vode da pokrije oko polovice jabuka.
-
Polako zagrijte vodu i pustite da lagano vri. To bi trebalo dovesti do toga da se jabuke počnu razgrađivati.
-
Povremeno zgnječite jabuke da biste ubrzali postupak.
-
Dobijenu smjesu od jabuka postepeno procijedite kroz cjedilo u staklenku ili bilo koju drugu posudu. Pritisnite smjesu da izvučete što više soka. Ne bacajte smjesu jer se od njih može napraviti umak od jabuka.
-
Za vrlo tanku konzistenciju, sok od jabuke možete dalje filtrirati kroz filtere za gazu ili kafu, iako mnogi ljudi vole malo više pulpe u svom soku.
-
Nakon što dobijete konačni proizvod, možete dodati cimet za okus.
-
Ohladite sok, poslužite i uživajte!
Ako smatrate da je okus prejak, možete dodati malo vode da ga razrijedite prema vašem ukusu. Budući da domaćem soku od jabuke nedostaje pasterizacije, pobrinite se da ga stavite u frižider i potrošite u roku od sedmice dana.