Jednostavna domaća pizza sa pršutom, rukolom, mozzarellom i balzamičnom glazurom
- pola šolje balzamika
- 1 tijesto za pizzu
- 1 kašika maslinovog ulja extra djevičanskog
- 170 gr mocarele "rastrgane" na komadiće
- 4-6 tankih listova pršute
- so
- biber
- 1 šolja svježe rukole
-
Stavite balzamiko u malu tavu ili šerpicu i kuhajte na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok ne počnu da se pojavljuju mjehurići i dok smjesa ne bude smanjena i gusta, približno 7-10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Redukcija balzamika nastavit će se pomalo zgušnjavati hlađenjem.
-
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni.
-
Razvaljajte ili razvucite tijesto za pizzu na pobrašnjenoj površini. Ostavite tijesto za pizzu na pobrašnjenoj ili stavite na papir za pečenje kako bi lakše tijesto "skliznulo" u posudu.
-
Na vrh tijesta za pizzu stavite kapljicu maslinovog ulja, a zatim rastrgani sir mocarela, zatim pršut i prstohvat soli i bibera.
-
Stavite pizzu u vruću pećnicu i pecite dok pizza lagano ne porumeni i postane hrskava. Vrijeme pečenja ovisit će o vašoj pećnici i veličini pizze, pa pripazite – provjeravajte pizzu svakih pet minuta i obično je potrebno oko 10-15 minuta.
-
Pažljivo izvucite gotovu pizzu iz pećnice na žičanu rešetku za hlađenje (za to biste mogli koristiti koru pizze ako je imate). Ostavite da se ohladi 5-10 minuta, a zatim prebacite na dasku za rezanje.
-
Pospite pizzu sa svježom rikolom i kapljicom vašeg balzamika. Narežite i poslužite odmah.
-
Uživajte!
Umjesto mocarele upotrijebite burratu, kozji sir, brie, bijeli čedar ili drugi omiljeni sir!
Dodajte narezane smokve, špinat, piletinu s roštilja, grašak, brokule ili bilo koji drugi dodatak koji vam je pri ruci za zabavan zaokret!
Dodatnu redukciju balzamika spremite u staklenku i stavite u frižider. Zadržat će se nekoliko sedmica.