1 . UŠTIPCI OD TIKVICA
Sastojci
- 1 velika tikvica
- 1 mali slatki krompir oguljen
- 1 srednja mrkva oguljena
- 13 gr isjeckanog mladog luka
- 3 čehne bijelog luka isjeckanog
- 2-3 kašike isjeckanog peršuna
- pola kašičice soli
- 2 prstohvata bibera
- 2 velika jaja
- pola šolje rižinog brašna
- 1/4 šolje parmezana
- 3 kašike maslinovog ulja ili ulja od avokada
Instrukcije
- Najlakši način da dobro isjeckate povrće jeste da ga stavite u sjecka i da sve dobro isjeckate.
- Tikvicu naerendajte i iscjedite što više vode možete iz njih. Možete naerendanu tikvicu staviti u krpu i tako iscijediti. Potom je stavite u posudu. Naerendajte krompir i mrkvu i dodajte u posudu. Zatim dodajte mladi luk, bijeli luk, peršun, so, biber, jaja, brašno i sir.Rukama ili kašikom promiješajte smjesu dobro.
- Uveliku tavu stavite ulje na srednjoj temperaturi i zagrijte ga. Dodajte otprilike kašiku smjese u tavu i pritisnite kašikom kako bi se formirao fini oblik.
- Pržite otprilike nekih 3-4 minute na svakoj strani. Kad sve završite premjestite na ubrus kako bi upio masnoću.
2. Grilovani sendvič sa sirom i jalapeno papričicama
Ovo je brz i jednostavan recept za sendviče !
Sastojci
- 2 jalapeno paprike prepolovljene uzdužno, očišćene od sjemenki
- 112 gr kremastog sira
- 4 komada slanine/ suhog mesa isprženog
- 4 liske sira
- 4 kriške hljeba
- malo isjeckanog korijandera
- par komadića putera
Instrukcije
- Uključite rernu na 200 stepeni.
- Svaki dio jalapeno paprike napunite kremastim sirom. Stavite paprike na pleh. Pecite tako spremljene paprike nekih 25-30 minuta, zatim sklonite iz rerne.
- Na 2 kriške hljeba stavite po 2 liske sira. Izrežite jalapeno paprike na manje dijelove i stavite na 2 kriške. Dodajte po 2 komada slanine/ suhog mesa na 2 kriške hljeba. Dodajte korijander. Potom stavite preostale kriške hljeba kako bi formirali sendvič.
- Po vrhu sendviča stavite puter. Stavite u tavu na srednju temperaturu. Kad se jedna strana ispržila, odnosno puter rastopio, drugu stranu premažite puterom i pržite tu stranu. Sendvič će biti gotov kad se sir u potpunosti rastopi. Potom spojite oba senviča u jedan.
3.Omlet u hljebu
Postoji bezbroj načina kako napraviti omlet u hljebu a ovo je naš način,hljeb i jaja čine savršen ugodan doručak svakog dana i postoje različiti načini za pripremu omleta u hljebu.Neki vole što jednostavnije,a neki vole pojačati njegov okus. Sa sljedećim receptom sada možete napraviti omlet od hljeba s dodatkom u samo 6 minuta.
Sastojci
- 2 kriške hljeba
- 1 kriška šunke
- ½ crvene paprike
- ½ zelene paprike
- ½ luka
- 2 jaja
- ⅓ šolje naerendane mocarele ili nekog drugog sira
- 1 kašika putera
Instrukcije
- Uz pomoć noža uklonite sredinu hljeba. Papriku, luk i šunku narežite na kockice.
- Utavi otopite puter, pržite povrće i šunku dok ne omekšaju. Povrćem i šunkom napravite 2 kvadrata i stavite hljeb oko povrća, tako da ono bude unutar hljeba.
- Umutite jaja sa biberom i soli, pa ulijte u središte hljeba, preko povrća. Pospite sirom. Pokrijte sredinom koju ste prethodno izvadili iz hljeba i i ostavite da se prži 2 do 3 minute sa svake strane.
- Uživajte!
4.Grilovani mocarela sendvič
Ovaj ukusni grilovani sendvič s mozzarellom je savršen za napraviti,pravi je užitak u sendviču s jajima prženom na način da se začini u rastopljenoj mozzarelli.
Sastojci
- 4 kriške domaćeg hljeba
- 113 gr mocarele izrezane na listove
- 1 veliki paradajz izrezan
- 56 gr pečenih crvenih paprika
- ½ šolje svježeg bosiljka
- 2 čehne bijelog luka oguljenog
- 2 kašike oraha
- 2 kašike naribanog parmezana
- so
- biber
- 60 ml maslinovog ulja (1/4 šolje)
Instrukcije
- U blender ili procesor za hranu stavite bosiljak, bijeli luk, orahe i parmezan, začinite solju i biberom po ukusu i izblendajte. Zatim dodajte maslinovo ulje polako u smjesu i blendajte.
- Pesto podjednako rasporedite na 4 kriške hljeba i stavite ih na gril ili u gril tavu na 2 minute.
- Zatim stavite mocarelu, paradajz i pečenu crvenu papriku na dvije kriške hljeba i pustite da se sir otopi, a povrće omekša, držeći gril otvorenim.
- Kad se sir počne topiti, dodajte druge kriške na vrh da zatvorite sendviče, a zatim zatvorite aparat na 2-3 minute. Izvadite, narežite na pola i odmah poslužite. Uživajte!
Bilješke o receptu
Skladištenje: Preostali pesto treba pokriti i čuvati u frižideru, svjež će ostati sedmicu tjedan.
Zamjene: Za najbolje rezultate, slijedite recept kakav jest. Međutim, evo nekoliko uobičajenih zamjena koje bi dobro djelovale u ovom receptu. Umjesto cijele mocarele, možete koristiti naribanu mocarelu.
Umjesto oraha, za pesto možete koristiti druge orašaste plodove, poput pinjola, badema ili pekana.
5.Francsuki veganski tost
Tajni sastojak čini francuske tostove nevjerovatno hrskavim, gustim i savršenim!
-
Umočite jednu narezanu krišku hljeba u tijesto i pritisnite kašikom da hljeb upije smjesu. Lagano okrenite krišku, pritisnite prema dolje i kašikom prelijte malo smjese s gornje strane.
-
Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i stavite 1 kašiku ulja, ravnomjerno rasporedite. Stavite namočenu krišku hljeba u tavu i rasporedite po 1 do 2 kašike tijesta na vrh. Pržite 3 do 4 minute ili dok donja strana ne porumeni.
-
Pažljivo preokrenite krišku i pržite s druge strane 3 do 4 minute. Dodajte kašiku ulja uz bočne strane hljeba.
-
Ponovite korake 2 do 4 za drugu krišku hljeba. Uživajte u vrućem sa kečapom ili sriracha umakom i čaj od đumbira.
Instrukcije
Dodajte besan brašno u široku posudu. Razbijte sve grudice. Dodajte polovicu vode i dobro promiješajte da se dobije glatka pasta, a zatim dodajte preostalu vodu da dobijete tekuće tijesto. Dodajte so, kurkumu, zeleni čili, pastu od đumbira i bijelog luka, luk i korijander. Dobro izmiješajte. Dodajte i čili pahuljice ako želite.
Umočite jednu narezanu krišku hljeba u tijesto i pritisnite kašikom da hljeb upije smjesu. Lagano okrenite krišku, pritisnite prema dolje i kašikom prelijte malo smjese s gornje strane.
Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i stavite 1 kašiku ulja, ravnomjerno rasporedite. Stavite namočenu krišku hljeba u tavu i rasporedite po 1 do 2 kašike tijesta na vrh. Pržite 3 do 4 minute ili dok donja strana ne porumeni.
Pažljivo preokrenite krišku i pržite s druge strane 3 do 4 minute. Dodajte kašiku ulja uz bočne strane hljeba.
Ponovite korake 2 do 4 za drugu krišku hljeba. Uživajte u vrućem sa kečapom ili sriracha umakom i čaj od đumbira.