Jedna veoma neobična pizza.
- 1 kupovno tijesto za pizzu
- 2 male jabuke tanko izrezane
- 1/3 šolje javorovog sirupa
- 340 gr naerendanog sira
- 4 lista slanine/suhog mesa isjeckanog
- pola šolje pečenih čehni bijelog luka
- 85 gr gorgonzole
-
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni.
-
Stavite narezane jabuke u malu posudu, a javorov sirup prelijte na narezane jabuke i ostavite sa strane.
-
Podijelite kuglu od tijesta za pizzu na 4 dijela, a polovicu tijesta ostavite za drugu upotrebu. Razvucite tijesto i stavite na mali lim za pečenje/pleh, neka tijesto bude u obliku pravougaonika. Ako se tijesto vrati, pustite ga da se odmori nekoliko minuta, a zatim ga nastavite širiti u kutove posude u kojoj ćete peći.
-
Pospite tijesto s polovicom naerendanog sira, a zatim prekrijte kriškama jabuke, polovicom slanine/suhog mesa, bijelim lukom i gorgonzolom.
-
Pecite 8-10 minuta ili dok se sir ne rastopi i kora ne postane zlatna. Prelijte dodatnim javorovim sirupom, izrežite i odmah poslužite.