Ovaj recept od pržene riže bolji je od svih drugih načina pravljenja riže! Prepun je okusa, pravi se za manje od 30 minuta i potpuno je prilagodljiv!
- 4 kašike maslinovog ulja ili putera
- pola žutog luka isjeckanog
- pola šolje izrezane mrkve
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
- pola kašičice đumbira
- pola kašičice crnog bibera
- 2 veća jaja umućena
- 3 šolje skuhane riže nezačinjene
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike sirćeta od riže
- pola kašike čili sosa
- 2 kašike hoisin sosa
- pola šolje zaleđenog graška
- 1 kašičica susamovog ulja
- soli
-
Stavite veću tavu na srednju temperaturu, stavite puter da se otopi ili ulje.
-
Kad se otopilo i ugrijalo, dodajte luk, mrkvu, bijeli luk, đumbir i biber.
-
Pržite dok povrće ne smekša, nekih 10 tak minuta otprilike.
-
Kad je povrće smekšalo izvadite ga i ostavite po strani.
-
Dodajte preostale 2 kašike putera/ulja da se otopi, zatim dodajte jaja. Jaja umutite u tavi onako kako vi želite. Zatim vratite povrće nazad i dodajte rižu.
-
Dodajte soja sos, sirće, hoisin sos, čili sos i grašak. Miješajte povremeno.
-
Pržite dok se sve ne zagrije dobro. Pospite susamovo ulje i promiješajte.
-
Servirajte sa korijanderom, mladim lukom, susamovim sjemenkama, sriraca sosom ili po želji.