Punjeni paradajz

  • on June 18, 2023
  • Likes!
Punjeni paradajz
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 15 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 35 mins
 

Punjeni pradajz je jelo koje je veoma zdravo i prepuno okusa! Izvrstan je obrok ne samo za porodicu već i za društvo!

Kategorije jela: Povrće, Ručak, Večera
Tip kuhinje: Grčka kuhinja
Tagovi: grcki recepti, paradajz recepti, punjena rajcica recepti, punjeni paradajz recepti, rucak recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 6 srednje veličine paradajza
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 žuti luk usitnjen
  • 4 čehna bijelog luka usitnjen
  • 1 i po šolja paradajza u konzervi ili paradajz paste (u tom slučaju stavite po potrebi)
  • 1/4 šolje bijelog vina (opciono) 59 ml
  • malo origana
  • 1/2 šolje bijele riže dugog zrna ili arborio riže
  • 1/2 šolje vode (po potrebi dodajte još)
  • 1/2 šolje peršuna isjeckanog
  • 1/2 šolje mente isjeckane
  • malo kopra isjeckanog
  • 1/2 šolje feta sira
  • 2 srednja krompira izrezana na manje komadiće
  • so
  • biber
Umak
  • 1/2 šolje paradajz pirea
  • 1/2 šolje vode
  • prstohvat čilija
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • prstohvat origana
  • so
  • biber
Instrukcije
  1. Odrežite gornji vrh svakog paradajza i ostavite za kasnije. Izvadite unutrašnjost iz svakog paradajza i ostavite sa strane.

  2. Krompir pouljite maslinovim uljem, posolite i pobiberite i stavite u tepsiju. Preko krompira stavite paradajz.

  3. Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Fil
  1. U tavi srednje veličine zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk i bijeli luk i pirjajte 4-5 minuta dok ne omekšaju.

  2. Dodajte unutrašnjost paradajza koji ste prethodno izvadili, paradajz iz konzerve i vino. Začinite biberom i soli, te origanom i pirjajte nekoliko minuta.

  3. Dodajte rižu i vodu pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj temperaturi 8-10 minuta dok riža ne bude napola kuhana.

  4. Zatim sklonite sa peći i dodajte feta sir i začine.

Konačnica
  1. Dobijenu smjesu stavljajte u paradajz. Kada ste napunili svaki paradajz poklopite ga njegovim "kapkom" koji ste prethodno ostavili.

  2. Pomiješajte sastojke za umak i prelijte preko krompira i paradajza u tepsiji. Pecite 59-60 minuta ili dok krompir ne bude gotov.

  3. Kad je gotovo, izvadite ih iz pećnice i velikom kašikom pažljivo izvadite. Poslužite uz krompir. Sva tekućina na dnu posude može se kašikom preliti preko povrća dok se poslužuje. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..