Punjeni pradajz je jelo koje je veoma zdravo i prepuno okusa! Izvrstan je obrok ne samo za porodicu već i za društvo!
- 6 srednje veličine paradajza
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 žuti luk usitnjen
- 4 čehna bijelog luka usitnjen
- 1 i po šolja paradajza u konzervi ili paradajz paste (u tom slučaju stavite po potrebi)
- 1/4 šolje bijelog vina (opciono) 59 ml
- malo origana
- 1/2 šolje bijele riže dugog zrna ili arborio riže
- 1/2 šolje vode (po potrebi dodajte još)
- 1/2 šolje peršuna isjeckanog
- 1/2 šolje mente isjeckane
- malo kopra isjeckanog
- 1/2 šolje feta sira
- 2 srednja krompira izrezana na manje komadiće
- so
- biber
- 1/2 šolje paradajz pirea
- 1/2 šolje vode
- prstohvat čilija
- prstohvat bijelog luka u prahu
- prstohvat origana
- so
- biber
-
Odrežite gornji vrh svakog paradajza i ostavite za kasnije. Izvadite unutrašnjost iz svakog paradajza i ostavite sa strane.
-
Krompir pouljite maslinovim uljem, posolite i pobiberite i stavite u tepsiju. Preko krompira stavite paradajz.
-
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
-
U tavi srednje veličine zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk i bijeli luk i pirjajte 4-5 minuta dok ne omekšaju.
-
Dodajte unutrašnjost paradajza koji ste prethodno izvadili, paradajz iz konzerve i vino. Začinite biberom i soli, te origanom i pirjajte nekoliko minuta.
-
Dodajte rižu i vodu pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj temperaturi 8-10 minuta dok riža ne bude napola kuhana.
-
Zatim sklonite sa peći i dodajte feta sir i začine.
-
Dobijenu smjesu stavljajte u paradajz. Kada ste napunili svaki paradajz poklopite ga njegovim "kapkom" koji ste prethodno ostavili.
-
Pomiješajte sastojke za umak i prelijte preko krompira i paradajza u tepsiji. Pecite 59-60 minuta ili dok krompir ne bude gotov.
-
Kad je gotovo, izvadite ih iz pećnice i velikom kašikom pažljivo izvadite. Poslužite uz krompir. Sva tekućina na dnu posude može se kašikom preliti preko povrća dok se poslužuje. Uživajte!