Punjeni pradajz je jelo koje je veoma zdravo i prepuno okusa! Izvrstan je obrok ne samo za porodicu već i za društvo!
Odrežite gornji vrh svakog paradajza i ostavite za kasnije. Izvadite unutrašnjost iz svakog paradajza i ostavite sa strane.
Krompir pouljite maslinovim uljem, posolite i pobiberite i stavite u tepsiju. Preko krompira stavite paradajz.
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
U tavi srednje veličine zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk i bijeli luk i pirjajte 4-5 minuta dok ne omekšaju.
Dodajte unutrašnjost paradajza koji ste prethodno izvadili, paradajz iz konzerve i vino. Začinite biberom i soli, te origanom i pirjajte nekoliko minuta.
Dodajte rižu i vodu pustite da provri, zatim smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj temperaturi 8-10 minuta dok riža ne bude napola kuhana.
Zatim sklonite sa peći i dodajte feta sir i začine.
Dobijenu smjesu stavljajte u paradajz. Kada ste napunili svaki paradajz poklopite ga njegovim "kapkom" koji ste prethodno ostavili.
Pomiješajte sastojke za umak i prelijte preko krompira i paradajza u tepsiji. Pecite 59-60 minuta ili dok krompir ne bude gotov.
Kad je gotovo, izvadite ih iz pećnice i velikom kašikom pažljivo izvadite. Poslužite uz krompir. Sva tekućina na dnu posude može se kašikom preliti preko povrća dok se poslužuje. Uživajte!