Brzo, lagano i ukusno domaće pecivo u pizza stilu za manje od trideset minuta! Jednostavno promijenite preljev prema vašim željama!
Napunite metalnu posudu toplom vodom iz česme i ostavite sa strane nekoliko minuta. To će temperirati posudu i osigurati da se kvasac pravilno aktivira. Dok čekate da se posuda ugrije, zagrijte pećnicu na 250 stepeni.
Izlijte toplu vodu iz posude i posudu posušite. Dodajte toplu vodu iz slavine (177 ml) i kvasac. Gumenom lopaticom lagano umiješajte kvasac u vodu, ne duže od 5-10 sekundi. Odložite i pustite da se kvasac mjehuri i pjeni najmanje 3 minute.
Prosijte zajedno 2 šolje brašna, soli i šećera.
Dodajte maslinovo ulje u smjesu kvasca i vode. Miješajte nekoliko sekundi. Ulijte cijelu smjesu brašna i miješajte gumenom lopaticom dok se tekućina ne upije.
Pospite čistu ploču s malo brašna i ispraznite tijesto. Mijesite tijesto zajedno 4-5 minuta dok se ne stvori lopta od tijesta. Vratite tijesto nazad u metalnu posudu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i postavite posudu na vrh pećnice za zagrijavanje. ( Toplina će pomoći tijestu da se stegne.) Neka tijesto odstoji pet minuta.
Lagano podmažite dva mala pleha za pečenje ili posude za pizzu s neprianjajućim sprejem za kuhanje i ostavite sa strane.
Kad je tijesto spremno, lagano pobrašnite ravnu površinu, a pobrašnjenim valjkom zarolajte polovicu tijesta u pravougaoni oblik veličine vaše posude. Stavite tijesto na pleh i gurnite tijesto u kutove i prema stranama. To ne mora biti savršeno okruglo ili pravougaono. Samo pripazite da je tijesto ravnomjerno spljošteno. (Ponovite s drugom polovicom tijesta na drugom plehu ili posudi za pizzu.)
Umutite jaje i kašiku vode zajedno. Četkicom umočite u smjesu, a onda premažite krajeve kore.
Mozarelu ravnomjerno rasporedite po tijestu. Izbjegavajte stavljanje sira na krajeve premazane jajima.
Na vrh svake pizze stavite sušeni paradajz, zatim crne masline, a zatim feta sir.
Pospite bosiljkom i origanom.
Pecite 10 minuta. Izvadite iz pećnice. Ako ga koristite, ukrasite nasjeckanim peršinom. Poslužite odmah. Uživajte!