Go Back
Hljeb od tikvica
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 10 mins
 

Ovaj ukusni recept za domaći hljeb od tikvica bez šećera zasigurno će vam biti omiljen.

Kategorije jela: Doručak
Tip kuhinje: Američka
Diet: GlutenFreeDiet, LowCalorieDiet, LowFatDiet
Tagovi: hleb, hljeb, kruh, pecene tikvice
Porcije: 28
Kalorije: 65 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 3 šolje višenamjenskog brašna
  • 2 kašičice sode
  • 1 kašičica muškatnog oraščića
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 šolje zaslađivača bez šećera (stevije ili nešto dr)
  • 1 šolja biljnog ulja
  • 3 jaja umućena
  • 2 kašičice ekstrakta od vanilije
  • 2 šolje naerendane tikvice
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 160 stepeni. Podmažite posudu za hljeb ili stavite papir za pečenje.

  2. U zdjelu srednje veličine stavite brašno, sodu, muškatni oraščić i cimet, izmiješajte i ostavite sa strane.

  3. U drugu posudu stavite šećer (steviju ili dr) i ulje. Umutite mikserom. Zatim dodajte jaja i ekstrakt od vanilije i zajedno sve umutite.

  4. Smjesu sa brašnom dodajte u posudu sa šećerom. To uradite tako što ćete prvo dodati pola smjese sa brašnom, pa umutiti sve zajedno, zatim dodati preostalo. Zatim dodajte naerendane tikvice. Možete dodati i oraščaste plodove ako želite.

  5. Pecite nekih 45-50 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu hljeba ne izađe čista. Kad bude hljeb gotovo, ostavite ga malo u posudi prije nego što ga izvadite.

Bilješke o receptu

Ljudi koji su na gluten free ishrani mogu staviti gluten free brašno, kao i ljudi koji praktikuju jela sa manje ukljigohidrata mogu staviti takvo brašno.