Ovaj ukusni recept za domaći hljeb od tikvica bez šećera zasigurno će vam biti omiljen.
Uključite rernu na 160 stepeni. Podmažite posudu za hljeb ili stavite papir za pečenje.
U zdjelu srednje veličine stavite brašno, sodu, muškatni oraščić i cimet, izmiješajte i ostavite sa strane.
U drugu posudu stavite šećer (steviju ili dr) i ulje. Umutite mikserom. Zatim dodajte jaja i ekstrakt od vanilije i zajedno sve umutite.
Smjesu sa brašnom dodajte u posudu sa šećerom. To uradite tako što ćete prvo dodati pola smjese sa brašnom, pa umutiti sve zajedno, zatim dodati preostalo. Zatim dodajte naerendane tikvice. Možete dodati i oraščaste plodove ako želite.
Pecite nekih 45-50 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu hljeba ne izađe čista. Kad bude hljeb gotovo, ostavite ga malo u posudi prije nego što ga izvadite.
Ljudi koji su na gluten free ishrani mogu staviti gluten free brašno, kao i ljudi koji praktikuju jela sa manje ukljigohidrata mogu staviti takvo brašno.