Oglasi - Advertisement

U današnjem članku vam pišemo o tome kako možete zadržati miris svežeg veša duže, tako da uživate u prijatnom mirisu na svojoj odeći i posteljini i nakon što prođe nekoliko dana.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ovaj problem je često frustrirajući za mnoge domaćice, jer iako veš lepo miriše odmah nakon pranja, taj miris brzo nestane. Srećom, radnice iz profesionalnih vešeraja otkrile su nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da veš zadrži miris omekšivača i do tri nedelje!

Prvi ključni korak je pravilno doziranje i izbor omekšivača. Mnogo ljudi pravi grešku koristeći previše omekšivača, što može ostaviti tragove na odeći i čak oštetiti tkanine. Sa druge strane, premalo omekšivača neće dovoljno osvežiti veš. Profesionalci savetuju da koristite visokokvalitetne omekšivače, koji su koncentrisani i dugotrajnog dejstva. Važno je da poštujete uputstva sa bočice i ne dodajete više nego što je preporučeno, jer previše proizvoda može imati negativan efekat. Takođe, biranje mirisa koji imaju prirodni i složeni parfemski sastav može napraviti razliku – takvi mirisi se sporije isparavaju i traju duže.

Zatim, način na koji perete i sušite veš igra veliku ulogu u tome koliko će miris ostati. Pranje na nižim temperaturama je preporučljivo, jer visoke temperature mogu uništiti molekule mirisa. Takođe, treba se opredeliti za kratke cikluse ispiranja, jer višestruko ispiranje uklanja previše omekšivača, dok prekratko ispiranje može ostaviti previše hemikalija na tkaninama. Optimalno je srednje ispiranje, što omogućava da miris traje, ali ne ostavlja tragove hemikalija. Kada je u pitanju sušenje veša, najbolje je veš objesiti u dobro provetrenoj prostoriji ili na terasi. Sušenje na direktnom suncu može ubrzati isparavanje mirisa, pa bi trebalo izbegavati to. Sušenje na svežem vazduhu je ključ za zadržavanje mirisa duže vreme.

Ali to nije sve! Profesionalci iz vešeraja otkrivaju nekoliko trikova koji mogu značajno poboljšati trajanje mirisa na vašem vešu. Jedan od saveta je da dodate nekoliko kapi omekšivača direktno u fioku za ispiranje tokom poslednjeg ispiranja, umesto da koristite standardni merač. Ovaj trik pomaže da se miris bolje “zalepi” za tkaninu, što znači da će veš duže zadržati prijatan miris. Takođe, možete koristiti mirisne kuglice za veš ili posebne kesice koje se stavljaju u ormar. Ove kuglice polako oslobađaju miris, produžavajući trajanje svežine vašeg veša. Čuvanje odeće u suvoj i zatvorenoj prostoriji takođe je važno, jer vlaga može brzo oduzeti miris. Stoga, pobrinite se da ormani budu dobro provetreni i suvi.

Dodatno, danas postoje omekšivači sa mikroenkapsuliranim mirisom, čiji molekuli se oslobađaju postepeno tokom nošenja ili glačanja, čime miris traje čak i do tri nedelje! To je idealno za one koji žele dugotrajan miris na svom vešu.

Za još bolje rezultate, imajte na umu nekoliko dodatnih saveta: ne pretrpavajte veš-mašinu jer veš treba imati dovoljno prostora da se okrene i da omekšivač ravnomerno prodre u tkaninu. Takođe, odmah izvadite opran veš iz mašine. Stojeći mokar veš može brzo izgubiti miris i početi da razvija neprijatan miris. Ako želite, možete manje komade veša, poput peškira ili majica, lagano poprskati razblaženim omekšivačem neposredno pre peglanja ili slaganja u ormar. Ovaj mali trik može da poboljša miris i dodatno ga produži.

Uz pravilnu količinu i kvalitet omekšivača, optimalno pranje i sušenje, kao i trikove iz profesionalnih vešeraja, vaš veš može zadržati miris svežine i do tri nedelje. Tako ćete uživati u dugotrajnom osećaju čistoće i svežine na svojoj odeći, bez potrebe za ponovnim pranjem

Previous articleDomaći TRIK da se riješite miševa u stanu i podrumu: Samo sam ga spustio na zemlju i sutradan miševa nema nigdje!
Je strastveni zaljubljenik u kulinarstvo, autor i urednik portala kuhinjica.ba, gdje svakodnevno dijeli svoje omiljene recepte, savjete i trikove za pripremu jela koja osvajaju i nepca i srca. Inspiraciju pronalazi u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, ali i u svjetskim gastronomskim trendovima koje rado prilagođava lokalnim ukusima. Sa godinama iskustva u pisanju o hrani, Mirza se trudi približiti kuhanje svim čitaocima – bilo da pripremaju prvu večeru ili su već iskusni domaćini. Njegovi recepti su jednostavni, praktični i uvijek s dozom ljubavi i pažnje prema detaljima. Kada ne piše ili testira nova jela, Mirza uživa u druženjima, porodičnim obrocima i istraživanju domaće gastro scene. 📧 Za kontakt i prijedloge: mirza@kuhinjica.ba