Oglasi - Advertisement

Riža je jedan od najčešće pripremanih priloga, ali većina nas i dalje kuha rižu na isti način – ubacimo je u vodu, čekamo da se skuha i to je to. Međutim, postoji jedan trik koji će vam pomoći da svaki put dobijete savršeno kuhanje riže, a istovremeno je učinite sočnom, rastresitom i punog okusa. Procitajte i saznajte…

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Ovaj trik kuvara mijenja sve što ste dosad znali o pripremi riže!

Mnogi ljudi preskoče ovu ključnu fazu pripreme, ali to je najveća greška. Ispiranje riže prije kuhanja je esencijalno za postizanje savršenih zrna.

  • Naime, viškovi škroba koji ostaju na riži mogu uzrokovati ljepljenje zrna i gubitak željene teksture. Prvo stavite rižu u posudu s hladnom vodom i lagano je trljajte prstima. Ovaj proces pomaže da se višak škroba ukloni bez da oštetite zrna.

Ako koristite svježu rižu, obično je dovoljno oprati je dva puta, dok stariju rižu treba isprati i tri puta. Nakon toga, rižu ostavite da odstoji najmanje 30 minuta. Ovo će omogućiti da zrna upiju malo vode, čime se postiže ravnomjernije kuhanje i sprječava raspadanje.

  • Obično baciš vodu nakon što je ispereš, ali jeste li znali da rižina voda ima mnoge koristi izvan kuhinje? Ova voda je puna minerala poput fosfora, kalcija i drugih hranjivih tvari koje mogu koristiti vašim biljkama. Rižina voda je odličan prirodni gnojivo koje pomaže u održavanju zdravlja biljaka, povećava pH ravnotežu tla i potiče brži rast.

Osim toga, rižina voda se može koristiti za čišćenje voća i povrća, jer uklanja pesticide i nečistoće s njihove površine. Također može poslužiti za mariniranje mesa i ribe, čineći ih mekanijima i poboljšavajući njihov okus.

Nakon što je riža oprana i odmorila, vrijeme je za kuhanje. Za najbolji rezultat, koristit ćemo nekoliko jednostavnih sastojaka:

  • 200 grama riže

  • 30 grama maslaca

  • 1 kašičica soli

  • 1/2 kašičice crnog papra

  • 1200 ml pileće ili povrtne juhe

  • U dubljoj tavi ili loncu zagrijte maslac na srednjoj vatri, a zatim dodajte opranu rižu. Miješajte rižu nekoliko minuta dok ne postane lagano staklasta, što znači da je upila sav maslac i bit će rastresita prilikom kuhanja. Kada riža postane staklasta, dodajte juhu, sol i papar, pa smanjite vatru na lagano. Pokrijte i kuhajte 18-20 minuta. Nemojte miješati rižu tijekom kuhanja, jer bi to moglo uzrokovati ljepljenje zrna.
  • Ako na kraju kuhanja ostane malo tekućine, jednostavno je ocijedite. Na taj način riža neće biti vlažna, već savršeno suha i mekana.

Za još bolji okus, možete probati nekoliko trikova:

  • Dodajte malo bijelog rižinog octa prije kuhanja – to pomaže da riža zadrži svoju strukturu i sprječava da zrna postanu previše mekana.

  • U unutrašnjost posude možete staviti malo ulja ili maslaca prije kuhanja, što će pomoći da riža ne zalijepi za dno.

  • Ako kuhate dugozrnu rižu, upotrijebite malo više tekućine, dok za kratkozrnu rižu smanjite količinu vode.

Ovi mali trikovi mogu donijeti veliku razliku u rezultatu, čineći rižu savršenim prilogom za razna jela.

  • Pravilno pripremljena riža nije samo prilog – ona može biti glavno jelo. Uz ovaj trik, riža postaje sočna, aromatična i teksturirana, idealna za dodavanje u pečenja, povrće, meso ili plodove mora. Ova metoda omogućava da riža postane središnji dio vašeg obroka, a ne samo dodatak.

Uz pravilno pranje, odgovarajuću količinu tekućine i trikove koje smo spomenuli, možete uživati u riži koja je jednako savršena svaki put. I, naravno, ne zaboravite iskoristiti rižinu vodu jer ona može biti korisna u mnogim kućanskim zadacima. Na taj način, osim što ćete uživati u okusu savršene riže, također ćete pridonositi i održivosti i smanjenju otpada u kuhinji.