Go Back
Skradinski rižoto
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
6 hrs
Ukupno vrijeme
6 hrs 20 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Hrvatska
Tagovi: hrvatska kuhinja, hrvatsko jelo, rizoto, skradinski rizot, skradinski rizoto
Autor: admin
Sastojci
  • 1 kg teletine od buta (ruža) isjeckane na kockice
  • 500 gr riže
  • 1 kg luka
  • 150 gr tvrdog ovčijeg sira
  • so
  • biber
  • muškantni oraščić
  • maslinovo ulje
Za temeljac
  • 500 gr junetine
  • 500 gr govedine
  • 1 kopun
  • 1 luk
  • 1 mrkva isjeckana
  • peršun
  • korijen celera isjeckan
Instrukcije
  1. Prvo skuhajte temeljac od navedenih sastojaka iz kategorije "Za temeljac". Meso i povrće stavite u lonac i prelijte ih vodom da prekrije sve. Kad se iskuha pojavit će se pjena, odstranite je kašikom i nastavite kuhati na manjoj temperaturi. Juneći temeljac se kuha nekih 10 sati. Imate kupovni goveđi temeljac ko ne voli čekati i praviti. U tom slučaju temeljac spremite prema uputstvima sa pakovanja.

  2. U šerpu stavite maslinovo ulje, zatim dodajte sitno isjeckan luk. Pržite ga dok se ne zastakli. Zatim dodajte isjeckanu teletinu i pržite malo. Bitno je istaći da temeljac kojeg ste prethodno napravili dodajete povremeno u šerpu. Sve to treba da se kuha nekih 6-7 sati. Pred kraj posolite. Trebali bi da dobijete smjesu nalik pašteti jer će se meso raspasti.

  3. Kad dobijete gustu smjesu, dodajte rižu i nastavite kuhati, povremeno dodajte temeljac. Začinite sa biberom, soli i muškantnim oraščićem.

  4. Na kraju naribajte ovčijeg sira po rižotu.

Bilješke o receptu

U temeljac možete još dodati list kelja i list zelja.