Go Back
Odrezak sa krompirom i bijelim lukom
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Univerzalno jelo
Tagovi: bijeli luk, krompir, meso, odrezak
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 650 gr odreska od govedine
  • 650 gr žutog krompira presječenog na četvrt
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike putera
  • 5 čehni bijelog luka isjeckanih
  • 1 kašičica svježeg timijana mljevenog
  • 1 kašičica svježeg ruzmarina mljevenog
  • so
  • biber
Marinada
  • 75 ml soja sosa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika Sriracha sosa
  • biber
Instrukcije
  1. Isijecite odrezak na tanke dijelove kao trakice. U veću posudu stavite dijelove odreska, soju sos, maslinovo ulje, biber i srriracha sos. Ostavite sa strane da se meso marinira dok vi pripremite krompir.

  2. Stavite veću tavu na kolo na srednju temperaturu, stavite kašiku ulja i kašiku putera. Kad se puter otopio, dodajte krompir. Pržite nekih 4 minute, promiješajte i pržite još nekih 4-5 minuta dok krompir ne dobije zlatnu boju i postane mekši kad probodete viljuškom. Kad se krompir ispržio premjestite ga u tanjir i ostavite sa strane.

  3. U istoj tavi dodajte preostale 2 kašike putera, bijeli luk i začine. STavite komade odreska u tavu, marinadu ostavite za poslije. Pržite komade odreska sa svake strane oko minutu, dok ne dobiju finu braonkastu boju.

  4. Prije nego što se isprže komadi odreska, možete dodati marinadu i kuhati još minutu ili dvije. Dodajte krompir u tavu. Začinite biberom i soli ako je potrebno.

  5. Sklonite sa peći i servirajte odmah. Uživajte!

Bilješke o receptu

Krompir možete skuhati u ključaloj slanoj vodi prije nego što ga ispržite.