Go Back
Ćevapi
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Bosanska, Hrvatska, Srpska
Tagovi: cevapi, junetina
Kalorije: 900 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 800 gr junećeg mesa mljevenog
  • 50 ml vode
  • 2 čehna bijelog luka isjeckanog
  • soli
  • bibera
  • ulje
Instrukcije
  1. U šerpu naspite vodu, bijeli luk, kašičicu soli i 2 prstohvata bibera. Stavite da smjesa provri.

  2. Kad je smjesa provrila, sklonite je sa kola i ostavite da se ohladi. Kad se ohladila smjesu procijedite u posudu sa mesom. Dobro izmiješajte, poklopite i ostavite da stoji preko noći u frižideru.

  3. Nakon što je meso odstojalo, izvadite ga i meso dobro izmiješajte rukom nekih 15-20 minuta.

  4. Kad ste dobro izmiješali uzmite špric i stavite smjesu. Špricom oblikujte meso tako da izađe pravi oblik ćevapa.

  5. U tavu stavite ulje da se ugrije, još bolje bi bilo ako imate roštilj, ali i ovako je uredu.

  6. Kad se ulje ugrijalo stavite ćevape u tavu i pržite. Okrećite stalno da se dobro isprže sa svih strana.

  7. Ćevape poslužite uz isjeckani luk i lepinu. Uživajte

Bilješke o receptu

Najbolje je koristiti svježe juneće meso.

Prikazane kalorije se odnose na porciju od 10 ćevapa koja ima između 900-1000 kalorija.