Go Back
Begova čorba
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 10 mins
 
Kategorije jela: Supe
Tip kuhinje: Bosanska
Tagovi: begova corba, bosanska jela, supa
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 700 gr junetine
  • 300 gr piletine
  • 200 gr bamije
  • 2 mrkve
  • 1 paskanat
  • 1 celer
  • 1 korijen peršuna
  • 1 veći luk
  • pola kašičice soli
  • sok od trećine limuna
  • 50 gr maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 1 jaje
  • 200 gr kiselog mlijeka čvrstog
  • 1 veza isjeckanog peršuna
Instrukcije
  1. U šerpu stavite vodu, isijecite junetinu i piletinu na sitne dijelove i stavite u šerpu, voda neka prekrije meso.

  2. Kad se meso skuhalo i promijenilo boju (nekih 10 tak minuta), vodu prolijte, pa meso pospite drugom vodom, opet neka voda prelije meso.

  3. Paškanat, celer, mrkvu, korijen peršuna i luk sitno isijecite i sve ubacite u šerpu sa mesom, promiješajte. Posolite. Kuhajte oko 2 sata. Povremeno provjerite i ako je potrebno naspite još vode.

  4. Zatim odrežite vrhove bamije i bamiju stavite u šerpu neka se kuha nekih 20 tak minuta.

  5. U posudi/ tavi otopite puter, stavite 2 kašike brašna, promiješajte dobro. Dobijenu zapršku dodajte u šerpu. Promiješajte sve dobro, nacijedite limun.

  6. Dok se corba kuha, umutite jaje, kiselo čvrsto mlijeko i dobro promiješajte.

  7. U šerpu dodajte biber, vegetu, promiješajte.

  8. U šerpu naspite smjesu sa jajima i kiselim mlijekom i miješajte svo vrijeme dok sipate. Pospite peršunom na kraju.