Go Back
Riža od karfiola sa piletinom i brokulama
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 10 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 15 mins
 

Ovo jelo je niskokalorično jelo, takođe je i gluten free.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: brokule, karfiol, piletina
Porcije: 8
Kalorije: 375 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 900 gr pilećih fileta bez kožice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 500 gr riže od karfiola ( ili 1 glavica karfiola, izerendanog ili isjeckanog u sjecku)
  • 450 gr zamrznutih cvjetova brokule
  • 2 velika jaja umućena
  • 3 šolje naerendane mocarele
  • 2 kašičice morske soli
  • 2 kašičice bijelog luka u prahu
  • 2 kašičice luka u prahu
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 1 šolja naerendanog italijanskog sira
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 200 stepeni. Pouljite tepsiju maslinovim uljem. Stavite tepsiju na stranu.

  2. Isijecite pileće filete horizontalno kako bi ih stanjili. U pouljite ih maslinovim uljem i stavite na papir za pečenje na pleh. Začinite sa biberom i soli i pecite 20 minuta.

  3. Dok se piletina peče, odmrznite brokule i pripremite rižu od karfiola. Karfiol posušite ubrusom ako ste ga naerendali, kako bi upio svu vodu.

  4. Izvadite piletinu iz rerne i ostavite da se hladi nekih 5 minuta. Zatim je isjeckajte na kockice.

  5. U veću posudu, dodajte rižu od karfiola, brokule, piletinu, jaja, mocarelu, so, bijeli luk u prahu, luk u prahu i puter. Dobro sve izmiješajte.

  6. Dobijenu smjesu premjestite u pripremljenu tepsiju, po vrhu stavite preostali sir.

  7. Pecite oko 50 minuta, dok se sir na vrhu skroz ne otopi i bude smeđe boje.

  8. Prije serviranja jelo neka stoji nekih 10 tak minuta.