Go Back
Piletina sa medom i bijelim lukom
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 
Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Azijska, Kineska kuhinja
Tagovi: piletina
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 8 komada pilećih karabataka
  • 2 kašike kukuruznog brašna (kukuruzni škrob)
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1 kašika neslanog putera
  • 4 čehne sitno isjeckanog bijelog luka
  • 110 gr meda
  • 80 ml pilećeg temeljca
  • 1 kašika rižinog sirćeta
  • 1 kašika soja sosa
Serviranje
  • 1 kašika isjeckanog peršuna
  • pola kašičice čili začina
  • skuhana riža
Instrukcije
  1. U posudu stavite piletinu, dodajte kukuruzni škrob, so i biber. Dobro izmiješajte dok piletina ne bude prekrivena kukuruznim škobom.

  2. U veliku tavu stavite ulje i dobro zagrijte.

  3. Dodajte piletinu i pržite sa svake strane dok ne dobije boju zlatno smeđu (oko 4-5 minuta).

  4. Dodajte puter u tavu, pustite da se otopi, zatim dodajte bijeli luk i promiješajte zajedno. Smanjite temoeraturu kako vam bijeli luk ne bi izgorio.

Sos
  1. U posudu stavite med, pileći temeljac, sirće i soja sos i promiješajte sve zajedno.

  2. Zatim sos stavite u tavu sa piletinom. Pojačajte temperaturu i pustite da se kuha nekih 4-5 minuta, dok se sos ne usafti, a piletina ne bude roza iznutra.

  3. Po vrhu pospite peršuna i čilija, zatim servirajte preko riže. Uživajte!