Go Back
Lazanje
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
 
Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Italijanska
Tagovi: lazanje
Porcije: 15
Kalorije: 383 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 500 gr faširanog mesa
  • 1 kašičica isjeckanog bijelog luka
  • 500 gr pasate ili nekog drugog sosa
  • 400 gr rikota sira ili cottage sira
  • 3 šolje naerendane mocarele
  • 2 veća jaja
  • 96 gr parmezana
  • 2 kašičice sušenog peršuna
  • soli
  • bibera
  • 12 komada lazanja listova
  • 60 ml vode
  • maslinovo ulje
Instrukcije
  1. Veliku tavu stavite na kolo na srednju temperaturu, stavite malo ulja i mljeveno meso, pržite dok meso ne dobije braonkastu boju.

  2. Dodajte bijeli luk i paradajz sos ili neki drugi sos. Pustiti da se krčka nekih 5 minuta.

  3. U veću posudu stavite rikota sir, 2 šolje mocarele, jaja, pola šolje parmezana, so i biber. Dobro izmiješajte.

  4. Pouljite tepsiju/ posudu u kojoj ćete peći. Uključite rernu na 180 stepeni.

  5. Pospite sos po dnu posude otprilike oko 150 ml.

  6. Potom stavite 3 lista lazanje. Pospite malo smjese sa sirom i sosa.

  7. Ponovo redajte lazanje, sir, sos, lazanje, sir sos)

  8. Na kraju na vrh stavite 3 lazanje, preostali sos, preostalu 1 šolju mocarele i parmezan sira.

  9. Pokrijte posudu aluminijskom folijom.

  10. Ubacite lazanje u rernu. Pecite nekih 50 minuta. Zatim otkrijte i pecite dodatnih 10 tak minuta.

  11. Pustite da lazanja odstoji nekih 10 minuta prije serviranja i rezanja.

Bilješke o receptu

Ako vam je sos previše gust, dodajte pola šolje vode na krajeve posude.