Go Back
Ćurosi iz AirFrayera
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Vrijeme odmaranja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 20 mins
 

Svježe pečeni ćurosi, obloženi šećerom i cimetom savršen su i lagan dezert za ove ljetne dane!

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Španska
Tagovi: airfrayer recepti, curosi recepti, desert recepti, dezert recepti, kuhinjica recepti, spanski recepti
Porcije: 8
Kalorije: 204 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1 šolja vode
  • 1/3 šolje neslanog maslaca izrezanog na kockice - 43gr
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 šolja višenamjenskog brašna
  • 2 veća jaja
  • 1 kašičica ekstrakta od vanilije
  • ulje
Preliv
  • pola šolje šećera
  • 1 kašičica cimeta
Instrukcije
  1. Stavite silikonsku prostirku za pečenje na lim za pečenje i poprskajte uljem.

  2. U srednjem loncu/šerpi dodajte vodu, maslac, šećer i so. Zakuhajte na srednje jakoj vatri.

  3. Zatim smanjite vatru na srednje nisku i dodajte brašno u lonac/šerpu. Neprestano miješajući gumenom lopaticom kuhajte dok se tijesto ne sjedini i ne bude glatko.

  4. Maknite s vatre i premjestite tijesto u posudu. Ostavite da se hladi 4 minute.

  5. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije u posudu sa tijestom i miješajte mikserom dok se tijesto ne sjedini. Smjesa će izgledati kao ljepljivi pire krompir. Rukama stisnite grudvice u lopticu i premjestite ih u veliku vrećicu s velikim vrhom u obliku zvijezde - onu vrećicu za kolače.

  6. Istiskajte vrećicu lagano na podmazanu prostirku za pečenje, otprilike ćurosi trebaju biti oko 7 cm, odrežite kraj makazama.

  7. Zatim stavite ćurose u frižider oko 1 sat.

  8. Pažljivo premjestite ćurose lopaticom za kolačiće u košaru AirFrayera, ostavljajući malo prostora između ćurosa. Pošpricajte ih uljem. Ovisno o veličini vašeg AirFrayera, morate ih pržiti u serijama.

  9. Pržite na 190 stepeni 10-12 minuta dok ne porumene.

  10. U plitkoj posudi pomiješajte šećer i cimet.

  11. Pečene ćurose odmah prebacite u zdjelu sa šećernom smjesom i uvaljajte ih da se premažu šećerom i cimetom. Poslužite toplo s Nutellom ili čokoladnim umakom. Uživajte!