Go Back
Pečeni losos u foliji sa šparogama i sosom od limuna i bijelog luka
Vrijeme pripreme
12 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
22 mins
 

Ovaj pečeni losos u foliji i njegov sos od bijelog luka savršen su izbor za vaš ručak ili večeru. Recept za losos iz vaših snova!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: kuhinjica recepti, losos recepti, riba recepti, rucak recepti, sparoge recepti, vecera recepti, zdravi recepti
Porcije: 2
Autor: admin
Sastojci
  • 2 fileta lososa
  • 2 kašike povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 i po kašika svježeg soka od limuna
  • 1 kašika ljutog sosa (Sriracha ili nekog drugog po izboru)
  • 4 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
  • biber
  • so
  • 3 - 4 kašike putera izrezanog na male kockice
  • 2 kašike svježe izrezanog peršuna ili korijandera
  • 450 gr šparoga srednje debljine podrezanih krajeva
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Izrežite 2 lista aluminijske folije, a zatim položite svaki komad zasebno na radnu ploču. U maloj posudi pomiješajte sastojke za sos: temeljac, limunov sok i ljuti sos.

  2. Obje strane fileta lososa posolite i pobiberite i podijelite losos na aluminijsku foliju blizu sredine, a zatim stavite šparoge na jednu stranu lososa, slijedeći duži smjer folije.

  3. Možete začiniti filete lososa s još soli i bibera, a zatim posipati bijelim lukom. Sosom od bijelog luka i putera obilno prelijte filete lososa i šparoge.

  4. Podijelite komadiće putera ravnomjerno preko fileta lososa i šparoga.

  5. Zamotajte foliju i savijte rubove, a zatim zamotajte krajeve. Nemojte omotati previše čvrsto - ostavite malo dodatnog prostora unutra kako bi toplina cirkulirala.

  6. Prebacite tako dobijene paketiće folija u posudu za pečenje i pecite losos u pećnici, zatvorenom stranom prema gore dok se losos ne ispeče, oko 9 – 12 minuta.

  7. Pažljivo odmotajte foliju pa pokapajte s još limunovog soka i ukrasite svježim peršunom ili korijanderom i kriškom limuna. Uživajte!