Go Back
Zdrava piletina u sosu od limuna
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Ovaj recept za zdravu piletinu sa limunom brz je i jednostavan. Trebat će vam samo nekoliko osnovnih sastojaka da pripremite ukusnu i sočnu piletinu s kremastim, svilenkasto glatkim umakom.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tagovi: piletina
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 4 komada pilećih fileta bez kože
  • 3 kašike putera
  • 80 ml pilećeg temeljca
  • 4 kašike svježeg soka od limuna
  • 1 kašika meda
  • 2 kašičice isjeckanog bijelog luka
  • 1 kašičica italijanske mješavine začina
  • soli
  • bibera
  • ruzmarina i narezanog limuna po želji
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 200 stepeni. Pripremiti papir za pečenje u posudi u kojoj ćete peći.

  2. Otopite puter i većoj tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte piletinu i pržite nekih 2-3 minute sa svake strane dok ne dobije braonkastu boju. Zatim položite piletinu na papir za pečenje.

  3. U manjoj posudi izmiješajte zajedno pileći temeljac, sok od limuna, med, bijeli luk, italijansku mješavinu, so i biber.

  4. Prelijte sos preko piletine. Pecite nekih 20-30 minuta (u slučaju manjih pilećih fileta pecite 20 tak minuta, u slučaju većih 30 tak minuta). Svakih 5-10 minuta promiješajte sos i pospite preko piletine.

  5. Kad je gotovo možete posuti svježim ruzmarinom ili kriškama od limuna. Uživajte