Go Back
Najsočnije pile
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 30 mins
 

Savršen i jednostavan recept za pečenu piletinu sa najhrskavijom kožom!

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: kuhinjica recepti, pile recepti, piletina recepti, rucak recepti, socna piletina recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 1 čitavo veliko pile
  • 2 kg i 200 gr putera
  • bjeli luk isjeckan - količina po želji
  • 2 limuna
  • 1 boca bijelog vina
  • 1 kg i 300 gr krompira
  • 3 mrkve
  • 1 šolja riže
  • 4 breskve - oopcionalno
  • ruzmarin
  • peršun
  • so
  • biber
Instrukcije
  1. Pomiješajte puter s bijelim lukom, ruzmarinom, peršunom, vinom i sokom od jednog limuna dok ne dobijete glatku pastu. Posolite i pobiberite po ukusu.

  2. Napunite piletinu krompirom, mrkvom, ruzmarinom i 1 limunom narezanim na četvrtine. Pokrijte piletinu pastom od maslaca i ohladite 30 minuta do 24 sata.

  3. U duboku posudu/tepsiju ulijte rižu i na vrh stavite narezanu mrkvu i krompir. Zatim stavite piletinu na povrće. Postavite breskve oko ruba piletine. Sve ukrasite biberom, soli i ruzmarinom. Stavite kriške limuna na piletinu i pecite 1 sat na 180 stepeni. Kad izvadite iz posude, pustite da se ohladi pa poslužite i uživajte!