Go Back
Francuski veganski tost
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 

Napravljeni od brašna od slanutka, luka i začina poput kurkume i čilija, ovaj 20-minutni prijedlog za doručak će vas oduševiti.

Kategorije jela: Doručak
Tip kuhinje: Francuska
Tagovi: dorucak recepti, francuski recepti, francuski tost recepti, tost recepti, veganski dorucak, veganski dorucak recepti, veganski recepti, zdravi dorucak recepti, zdravi recepti
Porcije: 2
Kalorije: 155 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 1/4 šolje besan brašna (brašno od slanutka) 24 gr
  • ½ šolje vode
  • 1/4 šolje crvenog luka fino isjeckanog
  • 1 zeleni čili fino isjeckan
  • 2 kašike korijandera isjeckanog
  • ½ kašičice košer soli
  • prstohvat kurkume
  • pola kašičice paste od đumbira
  • pola kašičice paste od bijelog luka
  • prstohvat čili pahuljica
  • ulje
  • 2 kriške željenog hljeba
Instrukcije
  1. Dodajte besan brašno u široku posudu. Razbijte sve grudice. Dodajte polovicu vode i dobro promiješajte da se dobije glatka pasta, a zatim dodajte preostalu vodu da dobijete tekuće tijesto. Dodajte so, kurkumu, zeleni čili, pastu od đumbira i bijelog luka, luk i korijander. Dobro izmiješajte. Dodajte i čili pahuljice ako želite.

  2. Umočite jednu narezanu krišku hljeba u tijesto i pritisnite kašikom da hljeb upije smjesu. Lagano okrenite krišku, pritisnite prema dolje i kašikom prelijte malo smjese s gornje strane.

  3. Zagrijte tavu koja se ne lijepi na srednje jakoj vatri i stavite 1 kašiku ulja, ravnomjerno rasporedite. Stavite namočenu krišku hljeba u tavu i rasporedite po 1 do 2 kašike tijesta na vrh. Pržite 3 do 4 minute ili dok donja strana ne porumeni.

  4. Pažljivo preokrenite krišku i pržite s druge strane 3 do 4 minute. Dodajte kašiku ulja uz bočne strane hljeba.

  5. Ponovite korake 2 do 4 za drugu krišku hljeba. Uživajte u vrućem sa kečapom ili sriracha umakom i čaj od đumbira.