Go Back
Krompir, čips i sir u tepsiji
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
55 mins
 

Ovo kremasto jelo može se napraviti sa svježim ili smrznutim krompirom i peći u pećnici ili u Crock loncu!

Kategorije jela: Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: cips recepti, krompir recepti, vecera recepti
Porcije: 10
Kalorije: 375 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 900 gr naerendanog krompira
  • 1 štapić putera
  • 1 mali luk isjeckan
  • 2 čehne bijelog luka isjeckane
  • 304 gr kreme od pileće supe ili vrhnja
  • 2 šolje pavlake
  • so
  • biber
  • malo ljutog sosa
  • 2 šolje naerendanog čedar sira
Preliv
  • 2 šolje rebrastog čipsa
  • 1 kašika otopljenog putera
  • 1/3 šolje parmezana (30 gr)
  • malo isjeckanog vlasca
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.

  2. Otopite 3 kašike putera u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk narezan na kockice i pržite 4 minute. Dodajte bijeli luk i pržite 1 dodatnu minutu.

  3. Dodajte preostalih 5 kašika putera dok se ne otopi. Maknite s vatre.

  4. Umiješajte kremu od pileće supe, pavlaku, so, biber i ljuti sos. Odvojite ½ šolje sira, a ostatak dodajte smjesi u šerpi.

  5. Silikonskom lopaticom umiješajte krompir dok se dobro ne sjedini.

  6. Prebacite u lagano podmazanu posudu za pečenje. Prelijte preostalom ½ šolje sira.

Preliv
  1. Pomiješajte rastopljeni puter, čips i parmezan. Ravnomjerno rasporedite po krompiru.

  2. Pecite, nepokriveno, 40 minuta. Ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja. Po želji ukrasite vlascem.

  3. Uživajte!