Go Back
Paelja
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 

Paelja je špansko jelo od riže porijeklom iz Valencije. Jedno je od najpoznatijih jela u španskoj kuhinji. Ova klasična španska paelja bolja je od bilo koje iz restorana!

Kategorije jela: Morski plodovi, Ručak, Večera
Tip kuhinje: Španska
Tagovi: karabataci recepti, kuhinjica recepti, morski plodovi recepti, paelja recepti, paella recepti, piletina recepti, riza recepti, rucak recepti, spanska jela recepti, spanska paelja recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Kalorije: 506 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki luk isjeckan
  • 6 velikih čehna bijelog luka isjeckanih
  • 1 mala crvena paprika isjeckana na manje dijelove
  • 4 velika otkoštena karabataka isjeckana nakomadiće
  • 4 velika paradajza izrezana
  • ½ šolje suhog bijelog vina - opcionalno
  • so
  • biber
  • 10-12 dagnji istruganih i pravilno očišćenih
  • 226 gr prstenova lignje
  • 870 ml pilećeg temeljca ili ribljeg
  • 2 šolje riže srednjeg zrna ili jasmin riže
  • ½ šolje zamrznutog graška
  • 1 kašičica šafrana u prahu
  • 1 kašičica paprike u prahu - slatke ili dimljene
  • ½ kašičica bijelog luka u prahu
  • ½ kašičica luka u prahu
  • 600 gr škampi
  • 2 kašike svježe isjeckanog peršuna
  • malo pečenih paprika
Instrukcije
  1. Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi (ili tavi za paelju ako je imate), na srednje jakoj vatri. Luk, bijeli luk i papriku propržite zajedno, pržite dok luk ne postane proziran (oko 3 minute).

  2. Dodajte piletinu i pirjajte je dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte nasjeckani paradajz, so i biber po ukusu. Pržite 5 minuta dok ne puste tekućinu i dok paradajz ne počne stvarati umak.

  3. Dodajte vino, dagnje i prstenove lignji. Ostavite da se kuha još 5 minuta, pustite da vino ispari na pola količine, a zatim ulijte temeljac, rižu, grašak i šafran. Pomiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.

  4. Pustite da proključa, zatim smanjite vatru i pokrijte kako bi većina tekućine upila rižu, povremeno miješajući kako bi spriječili da se riža lijepi i izgori u tavi. (Kuhajte dok se riža gotovo ne skuha.)

  5. Dodajte škampe, miješajući ih kroz rižu, i ponovo pokrijte da se škampi i riža potpuno skuhaju.

  6. Kad je skuhano pospite peršunom. Stavite trake pečene paprike preko vrha paelje za pojačani okus. Prije posluživanja prelijte ga malom količinom maslinovog ulja. Uživajte!

Bilješke o receptu

Morski plodovi:  Ako ne volite plodove mora, zamijenite ih sa 2 velika pileća karabataka.

Piletina: Po želji zamijenite svinjetinom.

Riža: riža srednjeg zrna ili jasmina daje najbolje rezultate.