Go Back
Kolač od jabuke i pavlake
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Kolač od jabuke i pavlake, sa slojem smeđeg šećera i oraha u središtu, kao i na vrhu, brzo će postati vaš omiljeni kolač.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: desert recepti, dezert od jabuke recepti, dezert recepti, jabuke recepti, kolac od jabuka recepti, kolac sa jabukama recepti, kolaci recepti, recepti
Porcije: 12
Autor: admin
Sastojci
  • 4 srednje jabuke
  • 1 šolja pavlake
  • ½ šolje maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja šećera
  • 2 jaja
  • 1 i po kašičica vanilije
  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice soka od limuna
Preliv
  • 1 šolja isjeckanih orašastih plodova po želji
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • 1/4 šolje maslaca izrezanog na kockice
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Podmažite tepsiju veličine 33 x 23 x 5 cm ili približnu (pravougaonik).

  2. Ogulite, odstranite jezgru i sitno nasjeckajte jabuke. Jabukama dodajte limunov sok, pomiješajte sve da se sjedini. Ostavite sa strane.

  3. U velikoj posudi umutite maslac i bijeli šećer dok se dobro ne sjedine.

  4. Dodajte jaja i vaniliju, umutite dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta.

  5. Prosijte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Naizmjenično dodajte smjesi sa jajima, dodajte pavlaku. Smjesu mutite samo dok se svaki dodatak brašna i pavlake ne sjedine u smjesu. Umiješajte nasjeckane jabuke.

  6. Rasporedite pola smjese u pripremljenu posudu. Pola preljeva (orašasti plodovi, šećer..) pospite po smjesi. Preostalu smjesu stavite preko preljeva, zatim pospite preostalim preljevom po vrhu kolača.

  7. Pecite 35 - 40 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u kolač ne izađe čista. Izvadite iz pećnice, ohladite kolač na rešetki.

Preljev
  1. Stavite sve sastojke za preljev u srednju zdjelu, utrljajte smjesu među prstima dok se maslac dobro ne raspodijeli u smjesi.

  2. Uživajte!