Go Back
Čokoladni kolačići
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
7 mins
Ukupno vrijeme
17 mins
 

Čokoladni kolačići su savršeno žvakaći i čokoladni. Pojedeni sami ili preliveni sladoledom, domaći kolačići se ne mogu pobijediti!

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: americki kolacici recepti, cokoladni kolacici recepti, desert recepti, dezert recepti, kolacici recepti
Porcije: 18 kolačića
Autor: admin
Sastojci
  • 170 gr brašna
  • 3 kašike kukuruznog škroba
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice sode
  • ½ šolje maslaca - 1 štapić
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • ½ kašičice vanilije
  • 311 gr crne čokolade isjeckane skroz na sitno
  • 1/4 šolje isjeckanih oraha - opcionalno
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 250 stepeni.

  2. Obložite posudu/pleh za pečenje pergament papirom kako biste spriječili lijepljenje.

  3. U manjoj posudi umutite brašno, kukuruzni škrob, so i sodu bikarbonu.

  4. Izrežite maslac na male komadiće.

  5. U većoj zdjeli umutite maslac, šećer, smeđi šećer, jaje i ekstrakt vanilije.

  6. Lagano smjeso sa brašnom dodavajte u veću posudu sa maslacom i šećerima.

  7. Dodajte sitno isjeckanu čokoladu i po želji orahe. Lagano miješajte dok se potpuno ne sjedini sve.

  8. Kašikom napravite kuglice i stavite ih na pleh/u posudu. Kuglice ostavite tako, nemojte ih kašikom ravnati jer će se one prilikom pečenja slegnuti.

  9. Pecite 6-7 minuta ili dok vrhovi kolačića ne postanu zlatno / smeđi (pripazite na njih, povremeno pogledajte dok se peku).

  10. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade (nastavit će kuhati iznutra dok se hlade).

  11. Za najmekše kolačiće jedite ih kad su topli, a ne potpuno ohlađeni. Uživajte!