Jednostavna domaća pizza sa pršutom, rukolom, mozzarellom i balzamičnom glazurom
Stavite balzamiko u malu tavu ili šerpicu i kuhajte na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok ne počnu da se pojavljuju mjehurići i dok smjesa ne bude smanjena i gusta, približno 7-10 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Redukcija balzamika nastavit će se pomalo zgušnjavati hlađenjem.
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni.
Razvaljajte ili razvucite tijesto za pizzu na pobrašnjenoj površini. Ostavite tijesto za pizzu na pobrašnjenoj ili stavite na papir za pečenje kako bi lakše tijesto "skliznulo" u posudu.
Na vrh tijesta za pizzu stavite kapljicu maslinovog ulja, a zatim rastrgani sir mocarela, zatim pršut i prstohvat soli i bibera.
Stavite pizzu u vruću pećnicu i pecite dok pizza lagano ne porumeni i postane hrskava. Vrijeme pečenja ovisit će o vašoj pećnici i veličini pizze, pa pripazite - provjeravajte pizzu svakih pet minuta i obično je potrebno oko 10-15 minuta.
Pažljivo izvucite gotovu pizzu iz pećnice na žičanu rešetku za hlađenje (za to biste mogli koristiti koru pizze ako je imate). Ostavite da se ohladi 5-10 minuta, a zatim prebacite na dasku za rezanje.
Pospite pizzu sa svježom rikolom i kapljicom vašeg balzamika. Narežite i poslužite odmah.
Uživajte!
Umjesto mocarele upotrijebite burratu, kozji sir, brie, bijeli čedar ili drugi omiljeni sir!
Dodajte narezane smokve, špinat, piletinu s roštilja, grašak, brokule ili bilo koji drugi dodatak koji vam je pri ruci za zabavan zaokret!
Dodatnu redukciju balzamika spremite u staklenku i stavite u frižider. Zadržat će se nekoliko sedmica.