Go Back
Kolač od limuna i kamilice
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 10 mins
 
Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: desert recepti, dezert recepti, kamilica recepti, kolaci od limuna recepti, kolaci recepti, kolaci sa limunom recepti, limun recepti
Porcije: 12
Autor: admin
Sastojci
Kora
  • 2 šolje višenamjenskog brašna
  • 2 prstohvata soli
  • 3 kašike čaja od kamilice (čitava kamilica, ne standardni čaj u kesicama)
  • 67 gr šećera (1/3 šolje)
  • 2 štapića maslaca omekšanog
Krema od limuna
  • 4 jaja
  • 1 šolja šećera (po potrebi više)
  • 45 gr višenamjenskog brašna (1/3 šolje)
  • pola šolje soka od limuna - svježe iscijeđenog
  • 1 kašičica korice od limuna
  • 1 kašičica ekstrakta od vanilije
Instrukcije
Kora
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Obložite staklenu ili keramičku posudu za pečenje dimenzija 33 x 23 x 5 cm pergament papirom. Dobro podmažite posudu/papir za pečenje i ostavite sa strane. Ne morate koristiti posudu istih dimenzija, koristite približnu.

  2. U maloj posudi pomiješajte brašno i so. Ostavite sa strane. Ako vaš čaj ima velike listove, trebat ćete ga samljeti procesorom hrane, mlinom za začine itd. Ako je vaš čaj već fino mljeven, možete preskočiti ovaj korak.

  3. U posudi srednje veličine izmiksajte maslac i šećer. Dodajte čaj od kamilice. Dodavajte u smjesu brašna i soli jednu po jednu šolju, dok se sve ne sjedini i dok ne bude gusto. Ujednačenim slojem utisnite smjesu na dno pripremljene posude. Upotrijebite mjernu čašu (ili nešto s ravnom površinom) kako biste pritisnuli smjesu i ujednačili je. Pecite 20-25 minuta dok kora ne postane svijetlosmeđa. Vrlo važno: Ohladite najmanje 20 minuta, dok ne bude ugodno za dodir i kora bude čvrsta. Ako to ne učinite, krema će skliznuti ispod kore.

Fil
  1. Dok se kora peče, napravite fil. U srednjoj zdjeli umutite jaja, šećer, brašno, limunov sok, koricu limuna i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka i lagano pjenasta. Kad se kora ohladi, koru prelijte smjesom kreme i pecite 20-25 minuta dok se nadjev ne učvrsti i ne prevrće previše.

  2. Potpuno ohladite kolač. Izrežite kolač na 12 jednakih kvadrata. Pospite šećerom u prahu i uživajte! Takođe ih možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do jedne sedmice.