Go Back
Proja
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Proja je tradicionalno srpsko jelo. Jednostavna za napraviti, jeftina i zadovoljavajuća, autentična proja sadržavala je samo 3 sastojka: kukuruzno brašno, vodu i so. Vremenom se recept razvio.

Kategorije jela: Peciva
Tip kuhinje: Srpska kuhinja
Tagovi: dorucak recepti, pecivo recepti, proja recepti, srpska jela recepti
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 1 i po šolja kukuruznog brašna
  • 1 šolja višenamjenskog brašna
  • 1 šolja mineralne vode
  • 1 šolja biljnog ulja
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • puter
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 250 stepeni.

  2. U posudu pomiješajte sve sastojke i mijesite mikserom (stavite odgovarajuće nastavke) dok ne dobijete polutekuće, homogeno tijesto bez grudica.

  3. Smjesu ulijte u kvadratnu posudu za pečenje veličine 24 cm prethodno podmazanu puterom.

  4. Pecite 20 minuta na 250 stepeni. Zatim, smanjite temperaturu pećnice na 150 stepeni i pecite dodatnih 10 minuta.

  5. Nakon 30 minuta pečenja zabodite čačkalicu u proju. Ako je suha kad je izvučete, potpuno je pečena. Ako ne, nastavite peći još 5 minuta.

  6. Isijecite proju na kvadratiće i poslužite. Uživajte!