Go Back
Punjene paprike
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 15 mins
 

Punjena paprika jelo je tradicionalno jelo svake bosanske kuhinje. Sastoji se od šuplje ili prepolovljene paprike punjene bilo kojim od različitih nadjeva, često uključujući meso, povrće, sir, rižu ili umak.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Bosanska
Tagovi: bosanska jela, bosanska jela recepti, bosanska kuhinja recepti, paprike recepti, punjene paprike recepti, tradicionalna bosanska jela
Kalorije: 376 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 18-20 srednjih paprika iskruženih na vrhu
  • 907 gr faširanog mesa - govedine
  • 1 šolja riže
  • 1 jaje umućeno
  • 2 kašike ulja
  • 1 veliki luk isjeckan
  • 3 čehne bijelog luka sitno isjeckanog
  • 1 i po kašika paprike u prahu
  • 1 i po kašika vegete ili nekog drugog sličnog začina
  • 1 i po kašičica soli
  • biber
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike luka
  • 3 kašike brašna
  • 1 šolja cijelog paradajza u soku - paradajz isjeckan
  • 1 i po šolja paradajz paste/pirea
Instrukcije
  1. U šerpi ili posudi u kojoj ćete peći punjene paprike otopite puter, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša i postane proziran. Pospite brašnom i kuhajte brašno 30-ak sekundi, osiguravajući da se puter i brašno glatko sjedine. Ulijte nasjeckani paradajz i sok, te 1 šolju paste od paradajza. Promiješajte i pustite da se krčka na umjerenoj vatri dok pripremate papriku. Možda ne izgleda kao puno umaka, ali dok se paprika kuha, ona će puštati vlastite sokove.

  2. Faširano meso, rižu i jaje stavite u veću posudu i ostavite sa strane. U tavi zagrijte ulje na umjerenoj vatri i propržite luk dok ne omekša i postane proziran. Dodajte bijeli luk, papriku u prahu i Vegetu i pirjajte još minutu. Stavite ovu smjesu u smjesu sa faširanim mesom, dodajte so i biber, a rukama promiješajte sve sastojke. Započnite punjenje šupljina paprike mesom, ostavljajući malo prostora od vrha. Važno je da papriku ne napunite previše. Ako vam je ostalo malo mesa, ostatak smjese razvaljajte u mesne kuglice i stavite da se dinstaju s paprikom.

  3. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Prije dodavanja paprike u umak, probajte i začinite po potrebi. Paprike rasporedite u umak, u jedan sloj ako je moguće. Nakon što se sve paprike slože u posudu, lagano začinite papriku sa malo vegete i prelijte preostalu šolju paradajz paste/pirea po vrhu (ne morate). Pecite poklopljeno prvih sat i po, a zatim otkrijte preostalih pola sata. Poslužite toplo. Uživajte!

Bilješke o receptu

Ako ne želite paprike da pečete u pećnici, onda ih možete kuhati u šerpi, na kolu, 2 sata.