Go Back
Čobanac
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
2 hrs 30 mins
Ukupno vrijeme
2 hrs 40 mins
 

Čobanac je kuhano varivo koje se tradicionalno priprema u istočnom dijelu Hrvatske, posebno u Slavoniji i Baranji.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Hrvatska, Slavonska kuhinja
Tagovi: cobanac recepti, corbanac recepti, gulas recepti, hrvatska jela recepti, hrvatska kuhinja recepti, hrvatski recepti, rucak recepti, slavonska jela recepti, slavonski cobanac recepti, slavonski recepti, varivo recepti
Autor: admin
Sastojci
  • 1 i po kg mesa (svinjetina, govedina i meso divljači)
  • 500 gr luka
  • 350 gr mrkve
  • 75 gr korijena peršuna
  • 2 kašike slatke crvene paprike
  • 1 kašika ljute paprike u prahu
  • 5 kašika ulja
  • 2 kašike soli
  • 5 litara vode
Instrukcije
  1. Luk očistite i isjeckajte na sitne komadiće.

  2. Zatim luk stavite u duboki lonac/šerpu. Propržite luk na ulju na vrlo laganoj vatri najmanje 30 minuta. Miješajte često i pazite da luk ne zagori. Ako želite, možete dodati malu količinu vode nakon 5-6 minuta samo da budete sigurni da ništa ne izgori.

  3. Ogulite mrkvu, a korijen peršuna naerendajte. Dodajte mrkvu i korijen peršuna luku i nastavite pirjati oko 45 minuta. Smjesa bi trebala da bude slična pasti.

  4. Dodate papriku u prahu, dobro je promiješajte, kako bi se sjedinila u povrće.

  5. Meso narežite na komade veličine zalogaja i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon 5 minuta dodajte goveđe meso i opet nakon još 5 minuta svinjsko meso. Ostavite da se kuha dok ne porumeni. Dodajte so i promiješajte dobro.

  6. Za ovu količinu sastojaka trebat će vam oko 5 litara vode, dodajte prvi litar vode i nastavite pirjati oko 1 sat.

  7. Nakon 1 sat dodajte preostalu vodu i nastavite kuhati još jedan sat. U zadnjih pola sata dodajte gljive (opcionalno) i ljutu papriku ako želite.