Go Back
Mađarska supa od gljiva
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Rustikalna mađarska supa od gljiva jedan je od ozbiljno ukusnih recepata koji će postati omiljeno porodično jelo. Ovo je najbolji recept za kremastu supu od gljiva.

Kategorije jela: Supe
Tip kuhinje: Mađarska kuhinja
Tagovi: juha od gljiva recepti, kremasta juha od gljiva recepti, kremasta supa od gljiva recepti, madjarska jela, madjarska kuhinja, supa od gljiva recepti
Autor: admin
Sastojci
  • 3 kašike putera
  • 2 šolje isjeckanog luka
  • 453 gr svježih gljiva (bilo kojih) izrezanih
  • 2 kašičice sušenog kopra
  • 1 kašika Mađarske paprike
  • 1 kašika soja sosa
  • 2 šolje pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 šolja običnog ili bademovog mlijeka
  • 3 kašike višenamjenskog brašna
  • bibera
  • 2 kašičice soka od limuna
  • pola šolje pavlake ili grčkog jogurta
  • 2 kašike svježe isjeckanog peršuna
Instrukcije
  1. Otopite puter u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite nekih 5 minuta. Stavite gljive i pržite još 5 minuta. Dodajte kopar, papriku, soja sos i temeljac. Smanjite vatru na najnižu. Poklopite i dinstajte 15 minuta.

  2. Mlijeko i brašno umutite u posebnoj posudi. Zatim ulijte u supu i dobro promiješajte. Poklopite i dinstajte još 15 minuta, povremeno promiješajte.

  3. Na kraju dodajte biber, limunov sok i pavlaku ili grčki jogurt. Pomiješajte i ostavite da se zagrije na laganoj vatri, oko 5 minuta. Nemojte kuhati. Na vrh dodajte svježi peršin za ukras i poslužite s hrskavim toplim kruhom. Uživajte!