Go Back
Salata sa prokulicama
Vrijeme pripreme
45 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Prekrasna italijanska nasjeckana salata, punjena isjeckanim prokulicama, slanutkom, povrćem, sudžukom, maslinama, feferonima i ukusnim sirevima. Ovu ukusnu i laganu italijansku salatu možete napraviti kao savršeni obilni ručak ili svježu večeru!

Kategorije jela: Salata
Tip kuhinje: Italijanska, Italijanska kuhinja
Tagovi: italijanska jela, italijanska kuhinja, prokulice recepti, rucak recepti, salata recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Kalorije: 358 kcal
Autor: admin
Sastojci
Dresing
  • 79 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 1-2 kašičice šećera ili meda
  • 1 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
  • 1 kašičica dijon senfa
  • 1 kašičica italijanske mješavine začina
  • pola kašičice soli
  • biber
Za salatu
  • 453 gr prokulica (uklonite vanjske listove)
  • 1 konzerva slanutka (425 gr)
  • 150 gr narezane sudžuke - prepolovljene (opcionalno)
  • 1 i po šolja čeri paradajza ili roma paradajza prepolovljenog
  • pola šolje izrezanih crnih maslina
  • 1/4 šolje izrezanih feferona
  • pola glavice manjeg crvenog luka isjeckanog
  • pola šolje provolone sira izrezanog na kockice
  • 1/4 šolje parmezana
Instrukcije
  1. U srednjoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sirće, šećer/med, bijeli luk, dijon, italijanske začine, so i biber.

  2. Isjeckajte prokulice u procesoru hrane ili sjeckalici i pulsirajte dok prokulice ne budu tanko isjeckane. Ako nemate procesor hrane, slobodno oštrim nožem tanko narežite.

  3. U veliku posudu dodajte isjeckane prokulicel i prelijte dresingom. Zatim izmiješajte prokulice i dresing zajedno. Ostavite tako 30 minuta. Dok se prokulice mariniraju i upijaju dresing, sve ostale sastojke možete usitniti i pripremiti.

  4. Dodajte slanutak, narezanu sudžuku, paradajz, masline, feferone, crveni luk, kocke sira provolone i parmezan. Sve to dobro promiješajte. Poslužite odmah s ekstra crnim biberom.