Go Back
Conch uštipci
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Ovo je tradicionalni bahamski recept koji se pravi s ljušturama, divnom školjkom koja je jako ukusna. Ovi su uštipci izvrsni kao predjelo.

Kategorije jela: Predjelo
Tip kuhinje: Bahamska kuhinja
Tagovi: bahamska jela, bahamska kuhinja, fritule recepti, ustipci recepti
Porcije: 8
Kalorije: 220 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 96 gr višenamjenskog brašna
  • pola šolje mlijeka
  • mljevene kajenske paprike
  • soli
  • bibera
  • 1 šolja isjeckanog mesa školjke
  • pola glavice luka isjeckanog
  • pola zelena paprike isjeckane
  • 2 štapa celera isjeckanog
  • 1 jaje
  • 2 čehne bijelog luka isjeckane
  • 4 šolje ulja za prženje
Sos
  • 2 kašike kečapa
  • 2 kašike soka od limete
  • 1 kašika majoneze
  • 1 kašika ljutog sosa
  • soli i bibera
Instrukcije
  1. Zagrijte ulje u velikoj šerpi.

  2. U zdjelu stavite brašno, jaje i mlijeko, promiješajte. Začinite sa kajenskom paprikom, soli i biberom. Dodajte izrezano meso školjke, luk, papriku, celer i bijeli luk. Sve to dobro promiješajte.

  3. Dubokom kašikom zahvatite smjesu i stavite je u vruće ulje i pržite dok ne porumeni. Iscijedite na papirnim ručnicima.

  4. U zdjeli pomiješajte kečap, sok limete, majonezu, ljuti sos, so i biber. Umak poslužite sa strane uz fritule.

Bilješke o receptu

Meso školjke se može zamijeniti bilo kojim morskim plodovima.